Wil je uien lang en zonder onaangename geuren in de koelkast bewaren? Zoek uit hoe je het kunt doen

door Natasja

19 April 2022

Wil je uien lang en zonder onaangename geuren in de koelkast bewaren? Zoek uit hoe je het kunt doen
Advertisement

Uien zijn een belangrijk ingrediënt in een groot aantal verschillende recepten, dus de kans is groot dat je altijd een voorraad in huis hebt. Ze zijn tamelijk lang houdbaar zolang ze heel zijn, maar hoe zit het met verse exemplaren en die welke reeds in stukken zijn gesneden?

Afhankelijk van de situatie zijn er een paar eenvoudige trucs die je kunt toepassen om ze langer houdbaar te maken zonder dat ze uitdrogen of bederven, zodat je ze in de toekomst voor andere gerechten kunt gebruiken. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk uien in te vriezen die je niet op korte termijn zult gebruiken. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Hele uien: hele uien mogen niet in de koelkast worden bewaard. Voor verse, kleine uien is het echter raadzaam ze binnen enkele dagen na aankoop te gebruiken. Dus waar moeten ze worden bewaard? Geperforeerde houders, zoals mandjes of, nog beter, zakjes en tassen, ook van touw die in de keuken of in een voorraadkamer hangen, zijn voldoende. In elk geval is het het beste ze te bewaren op een plaats die redelijk beschut is tegen de zon, maar wel goed geventileerd. Uiteraard moeten ze altijd met de schil aan worden bewaard. Wanneer je uien koopt, moet je erop letten dat ze nog heel en hard zijn: als er zachte plekken zijn, zijn ze al aan het rotten.
  • Gesneden of fijngehakte uien: je kunt ze in een luchtdichte zak of koelkast opbergdoos doen en ze 5 tot 7 dagen in de koelkast bewaren. Zo zullen ze niet uitdrogen of de koelkast met hun typische doordringende geur vullen.
  • Maar als je weet dat je ze niet snel zult gebruiken, kun je ook uien invriezen. We hebben het alleen over uien die al gesneden of, beter nog, gehakt zijn. Hele uien daarentegen ontdooien niet zo goed, verliezen hun textuur en worden moeilijk te hanteren. Zorg ervoor dat je de fijngehakte uien in een luchtdichte zak doet waaruit je zoveel mogelijk lucht hebt verwijderd (nog beter is het als je vacuümverpakkingen kunt maken).

Met deze methoden kun je langer van uien genieten zonder je zorgen te maken over de smaak en vooral zonder voedsel onnodig weg te hoeven gooien.

Advertisement