Wil je weten of honing zuiver is? Ontdek enkele handige trucs

door Natasja

10 Maart 2022

Wil je weten of honing zuiver is? Ontdek enkele handige trucs
Advertisement

Honing is een ingrediënt dat rijk is aan mineralen, voedingsstoffen en enzymen die goed zijn voor onze gezondheid en ons welzijn, of we het nu gebruiken als voedingsmiddel of voor DIY schoonheidsproducten, zowel voor de huid als voor het haar. Deze zoete, stroperige substantie, de vrucht van het harde werk van de bijen, heeft vele verschillende smaken, afhankelijk van de bloemen waaruit de nectar door de nijvere insecten wordt gehaald, en afhankelijk van de beschikbaarheid van bepaalde planten in het gebied waar de zwerm actief is, hebben de verschillende soorten monoflorale honing heel verschillende prijzen.

Zuivere honing heeft dus niet alleen een sterkere en aromatischere smaak dan de honing die je meestal in de winkel koopt, maar heeft ook een grotere concentratie van alle heilzame eigenschappen. Je kunt echter vaak, waarschijnlijk om redenen van productiekosten, honing tegenkomen die in feite onzuiver is , misschien met de toevoeging van siropen met veel fructose of glucose-oplossingen. Er zijn echter eenvoudige methoden die je thuis kunt uitproberen en aan de hand waarvan je kunt nagaan of de honing met een andere stof is vermengd of zuiver is.

Advertisement
stockvault.net

stockvault.net

  • Het geluid dat het deksel maakt wanneer je de pot opent: als je een droog, "ploppend" geluid hoort wanneer je het deksel opent, kan dat erop wijzen dat er enige gisting in de pot heeft plaatsgevonden, en dat de honing dus onzuiver is.
  • De nasmaak: als je bij het proeven van honing lange tijd een zeer zoete smaak in je mond krijgt, kan er met opzet suiker zijn toegevoegd. Zuivere honing heeft een herkenbaarder aroma, afhankelijk van de soort, en kan bij consumptie op zich zelfs een soort licht tintelend gevoel in de keel geven.
  • De consistentie: het is waar dat veel afhangt van de honingsoort, maar zuivere honing heeft de neiging dik te zijn en een fijne lijn te vormen wanneer hij van een lepel valt; hij verdeelt zich ook niet in lagen in de pot.
  • Gebruik je vingers! Doe een beetje honing op je vinger en kijk hoe het langs de zijkanten druipt. Als de honing zich verspreidt en naar beneden loopt zoals een vloeibare saus, is hij waarschijnlijk onzuiver, want zuivere honing is stroperiger en kleveriger en kleeft meer aan oppervlakken.
  • Met keukenpapier: als een kleine hoeveelheid honing wordt geabsorbeerd door keukenpapier, zakdoekjes of een stuk lichtgekleurde doek, of als de vlek zich snel op het papier verspreidt, is het waarschijnlijk geen zuivere honing. De pure soort laat geen vlekken achter.
  • In water: laat een theelepel honing in een glas vol water vallen. Als de honing niet zuiver is, lost hij vrij snel op, terwijl onzuivere honing in klonters op de bodem blijft liggen.
  • Met een lucifer: aangezien honing in zuivere vorm tamelijk ontvlambaar is, kun je proberen (heel voorzichtig en uit de buurt van ontvlambare voorwerpen) de kop van een lucifer in de honing te dopen en hem dan aan te steken. Als dat lukt, moet de honing zuiver zijn, anders is hij onzuiver of heeft zich vocht in de pot opgehoopt.
  • Warmte: als je de honing verwarmt en hij karamelliseert zonder dat er een soort schuim ontstaat, is dat een goede indicator dat hij zuiver is.

Dit zijn geen wetenschappelijke en altijd waterdichte methodes, maar het zijn zeker goede parameters voor de echte kwaliteit van de honing die we eten!

Advertisement