Wil je patat eten dat lekkerder is dan dat van fastfoodrestaurants? Ontdek de geheimen om het thuis te maken

door Natasja

23 Januari 2022

Wil je patat eten dat lekkerder is dan dat van fastfoodrestaurants? Ontdek de geheimen om het thuis te maken
Advertisement

Een van het lekkerste eten waar je van jongs af eigenlijk al van houdt, is zeker patat. Er is vrijwel niemand ter wereld die er niet van tijd tot tijd naar verlangt, en het is geen toeval dat het een van het meest succesvolle bijgerechten van een maaltijd is in, min of meer bekende, fastfoodketens, maar het is ook altijd favoriet in restaurants en zelfs thuis.

Patat dat je zelf klaarmaakt, heeft echter niet altijd precies de smaak en textuur van de patat die je in een Mac Donald's of een andere fastfoodketen. Maar wat is het geheim van heerlijke patat dat knapperig van buiten en zacht van binnen is? Lees verder om erachter te komen.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Het spreekt vanzelf dat de ingrediënten het belangrijkst zijn: goede aardappelen hebben een enorm voordeel ten opzichte van andere, dus het loont de moeite om in de plaatselijke winkels (supermarkten, markten, groenteboeren...) op zoek te gaan naar de aardappelen die je echt lekker vindt - en die trouwens ook lekker zullen zijn in de talloze andere gerechten waarin je ze kunt gebruiken. Hetzelfde geldt voor de olie die je gebruikt om te frituren. Of je nu kiest voor olijfolie of zaadolie of andere soorten olie is een kwestie van smaak, maar ook hier maakt de kwaliteit een verschil. Als je het op de Belgische manier wilt bakken, kies dan voor reuzel!

De aardappelen worden in de lengte in dikke plakken gesneden, die vervolgens nogmaals in de lengte worden doorgesneden, zodat stokjes met een min of meer vierkante doorsnede ontstaan. Als je echter de voorkeur geeft aan grote partjes, kun je ze ook op die manier snijden. Nadat je de aardappelen hebt gesneden, droog ze goed af met keukenpapier of absorberend papier.

Dan is er nog een optionele stap: voor sommigen is het een must, voor anderen is het niet nodig.... Het is aan jou om te experimenteren en te zien of het de moeite waard is. Dit houdt in dat de aardappelen in kokend water worden geblancheerd. Ook hier zijn er twee methoden: de aardappelen in de pan met heet water doen en ze daar laten tot het water kookt en dan 5 minuten wachten vanaf het begin van het koken om ze eruit te halen, of ze in plaats daarvan pas in het water doen als het begint te koken en ze 5 tot 10 minuten erin laten. In ieder geval moet je ze, zodra je ze uit het water haalt, snel drogen (anders spatten ze in contact met de olie) en ze onmiddellijk in de olie dompelen.

Nu komen we bij het belangrijkste "geheim", dat van het frituren. De truc om de juiste consistentie te krijgen is om twee keer te frituren. De eerste keer bij een lagere temperatuur, ongeveer 160°, en dan een tweede keer bij 180°. 

De zetmeelmethode

Er zijn er ook die een andere truc toepassen, met maiszetmeel en azijn.

Dit houdt in dat de in reepjes gesneden aardappelen worden geweekt in een kom met water, waarin ook 50 ml witte azijn wordt gegoten. Week de aardappelen enkele minuten, giet ze dan goed af en doe ze in een andere bak (bekleed met keukenpapier om overtollig vocht te verwijderen). Bestrooi de ongekookte aardappelen vervolgens met een eetlepel maïzena (of aardappelzetmeel). Roer met je handen en frituur, enkel of dubbel, zoals je maar wilt.

Welke van de twee methoden is jouw favoriet?

 

 

Advertisement