Heeft het opgehangen wasgoed een onaangename geur? Verwijder het met enkele eenvoudige maar doeltreffende methoden

door Natasja

20 Januari 2022

Heeft het opgehangen wasgoed een onaangename geur? Verwijder het met enkele eenvoudige maar doeltreffende methoden
Advertisement

Normaal gesproken ruikt het wasgoed, wanneer je het ophangt nadat je het uit de wasmachine hebt gehaald, nog naar het wasmiddel of de wasverzachter die je hebt gebruikt om het te wassen. Soms gebeurt het echter dat je, nadat je het wasgoed hebt opgehangen, merkt dat het eigenlijk een nogal onaangename geur in de kamer is gaan verspreiden, en soms is het zelfs een onaangename muffe geur.

Dit is meestal te wijten aan het feit dat het wasgoed niet snel genoeg droogt, of de oorzaak kan worden herleid tot een fout die tijdens het wassen zelf is gemaakt. Je kunt het probleem echter gelijk al tot een minimum beperken en het in de toekomst voorkomen door een paar eenvoudige maatregelen te nemen.

Creativo

Creativo

Om dit te verhelpen kun je het droogproces zoveel mogelijk op een aantal manieren versnellen, die je ook kunt kiezen afhankelijk van de externe weersomstandigheden. Dit zijn maatregelen om snel van het vocht af te komen dat in de stoffen zit opgesloten en dat vaak de oorzaak is van die onaangename geur.

  • Ventileer de kamer door ramen open te zetten of door tocht te creëren tussen de deur en de ramen.
  • Plaats een vloerventilator gericht op het wasrek.
  • Plaats het wasrek in de buurt van warmtebronnen.
  • Plaats het wasrek zoveel mogelijk in de zon: de zonnestralen zijn een van de doeltreffendste middelen tegen schimmelvorming en neutraliseren ook onaangename geuren als die niet te sterk zijn. Let er in de zomer op gekleurde of donkere stoffen niet te lang in de zon te laten liggen, want dan verkleuren ze.

Je kunt ook DIY producten gebruiken om je kleren op een delicate manier te ontgeuren. Meng een halve liter gedestilleerd water met 2 eetlepels ethylalcohol of wodka (niet-gearomatiseerd, ook van lage kwaliteit) en voeg 20 druppels van een etherische olie toe. Tea tree-olie is uitstekend tegen schimmel, maar balsamische of frisse geuren zoals munt, eucalyptus of lavendel zijn ook geschikt om de geur van vochtige kleren te bestrijden. Verstuif het product op droge kleren, of ook voordat je ze strijkt, en ze zullen aangenaam ruiken.

Om dit probleem in de toekomst te vermijden

  •     Hang in de winter het wasgoed 's morgens op, zodat je alle uren met meer daglicht kunt gebruiken voor het eerste deel van het droogproces.
  • Doe niet te veel was tegelijk, om het droogrek niet te overladen met kleding: niet alleen duurt het langer om elke lading te drogen, maar het zal ook de vochtigheidsgraad in huis sterk verhogen.
  • Alle dikke vezels die veel water opslaan en altijd doorweekt of bijna doorweekt uit de wasmachine komen (zoals wol), kunnen in handdoeken worden gewikkeld die het overtollige water absorberen voordat je ze ophangt.
  • Laat kleding na het wassen nooit te lang in de wasmachine zitten. Als je ze vergeet, start dan een nieuwe cyclus met een eenvoudige spoelbeurt, waarbij je eventueel een beetje baking soda in de trommel doet, of een druppel wasverzachter in het bakje.
  • Het helpt ook om programma's te kiezen met een hoog centrifugeerprogramma, ook al verbruikt dit meer energie en is het niet geschikt voor delicate stoffen.
  • Gebruik niet te veel wasmiddel of wasverzachter, want die spoelen niet goed weg en veroorzaken onaangename geurtjes als ze in de vezels van de stof blijven zitten.

Met deze tips zal onaangenaam ruikend wasgoed niet langer een probleem zijn.

Advertisement