Haak een schattig babydekentje van veel zachte, kleurrijke bloemen

door Natasja

20 Januari 2022

Haak een schattig babydekentje van veel zachte, kleurrijke bloemen
Advertisement

Vanaf de geboorte en gedurende de eerste maanden van hun leven zijn dekens een onmisbaar accessoire voor baby's, en het is niet zo dat wanneer ze een paar jaar oud zijn, niet meer bij verschillende gelegenheden van pas zullen komen. Bij de keuze ervan geven we de voorkeur aan materialen die zo veilig, warm en zacht mogelijk zijn, en misschien ook dat de dekentjes kleurrijk en mooi zijn versierd.

Een van de manieren om daarvoor te zorgen, als je daartoe bereid bent, is door zelf dekens te maken met behulp van de haaktechniek. Op die manier kun je het beste type garen kiezen, de kleuren gebruiken die je het mooist vindt en een deken van de gewenste afmetingen maken. Hieronder vind je enkele ideeën voor het maken van hele mooie dekens, bestaande uit een heleboel zachte bloemetjes die samengevoegd zijn, en nog veel meer.

Advertisement
Tutorial via mamachee.com

Tutorial via mamachee.com

Bloemen met vijf bloemblaadjes, elk gemaakt met een centrale knoop die je maakt met een magische lus waarop je 12 vaste steken breit; en dan elk van de bloemblaadjes gemaakt met de bobbelsteek, om opgezwollen en zacht te worden.

Je moet veel kleine bloemetjes maken, en als je het eenmaal onder de knie hebt, kost het veel minder tijd dan je denkt. Wanneer je voldoende bloemen hebt, naai ze dan aan elkaar.

Advertisement
Tutorial via crochetpedia.com

Tutorial via crochetpedia.com

Je kunt kiezen voor een smal kleurenpalet van 5-7 kleuren in dezelfde reeks om een zeer subtiel, ton sur ton effect te creëren. Maar je kunt je ook uitleven met meer verzadigde tinten en bonte, vrolijke combinaties.

Tutorial via lakeviewmaker.com

Tutorial via lakeviewmaker.com

Ze zijn heel mooi, zelfs in effen kleuren, gezien de schoonheid van de afzonderlijke bloemen.

En door slechts één kleur te gebruiken, kun je de bobbelsteken ook rechtstreeks met elkaar verbinden, zonder ze aan een magische lus te verankeren: dit betekent dat je de ene bloem na de andere achter elkaar kunt werken en ze rechtstreeks met elkaar kunt verbinden zonder ze één voor één te hoeven naaien.

Tutorial via yarnandhooks.com

Tutorial via yarnandhooks.com

Als je van het idee van een bloem die er bijna getekend uitziet houdt, kun je deze weefwijze proberen, die vlakker blijft: het zijn veel madeliefjes op een delicaat opengewerkte achtergrond. Het resultaat is een deken die geschikt is voor het tussenseizoen (als je het met een warmer garen bewerkt) of voor de zomer (als je katoen gebruikt eventueel). In ieder geval, vanwege de delicate textuur van de achtergrond en de fijne afzonderlijke bloemblaadjes van de madeliefjes, is het het beste om met vrij fijn garen te werken.

Tutorial via yarnspirations.com

Tutorial via yarnspirations.com

Als je de voorkeur geeft aan iets meer gestileerds en minimalistischers, dan zijn deze groepjes van licht verhoogde stippen in het midden van een compacter weefsel misschien iets voor jou.

Zou je het leuk vinden om soortgelijke dekens te haken?

Advertisement