Van de voorgerechten tot het dessert: veel ideeën om kerstmaaltijden op een creatieve manier te presenteren

door Natasja

02 December 2021

Van de voorgerechten tot het dessert: veel ideeën om kerstmaaltijden op een creatieve manier te presenteren
Advertisement

Niet alleen de versieringen in het midden van de tafel of op de individuele plaatsen van elke tafelgenoot: wanneer je een lunch of diner tijdens de kerstdagen organiseert, kan ook het eten op een bijzondere en volledig kerstachtige manier worden gepresenteerd. Vaak worden in de recepten voor de hoofdgerechten al ingrediënten gebruikt waarvan het uiterlijk, de geuren en de smaken aan deze feestdag doen denken, en is er geen behoefte aan al te veel extra garnering. Met voorgerechten, bijgerechten, fruit en desserts kun je echter creatief zijn in de manier waarop je het eten op tafel presenteert.

Kijk maar eens naar de ideeën hieronder en misschien vind je er wel een die bij jouw kerstmenu past!

Advertisement

Een Italiaanse voorgerecht? Als je wilt beginnen met vleeswaren, augurken, crackers en dergelijke, maak dan met takjes rozemarijn een krans zoals die je aan de voordeur hangt, leg er dan een paar etenswaren op en schik de rest verder er om heen om de gewenste hoeveelheid te bereiken.

Advertisement

Plakjes ham zijn perfect om roosjes van te maken (je kunt doorzichtige glaasjes gebruiken) en niets belet je om wat mooi ranggeschikt fruit toe te voegen dat past bij de smaak van de rest van het gerecht.

Een andere snelle en eenvoudige manier om een compositie te maken die je kunt bewonderen en waarvan je kunt genieten, is om de verschillende etenswaren op een snijplank te rangschikken in de vorm van een kerstboom... Of een ander symbool dat je leuk vindt, zoals een ster.

Door een soort vrij dikke mousse op tafel te zetten, die tot vlak voor het opdienen in de koelkast moet worden bewaard, kun je hem ook als een kleine boom presenteren: de mousse vormt een kegel en vervolgens versieren kruiden en hartige hapjes hem als een miniatuurboom.

Een klein kunstwerkje, met broodstengels, brood, vleeswaren, kaas en gedroogd fruit.

Advertisement

Een van de voedingsmiddelen die zich het best lenen tot het creëren van mooi uitziende gerechten is zeker bladerdeeg (of ook briséedeeg): met bijvoorbeeld saucijzenbroodjes kan je een ster creëren.

Deze rolletjes kunnen samengevoegd worden om een boom, een ster, een sneeuwpop te vormen!

Advertisement

Voor canapés en broodcroutons kun je koekjessnijders gebruiken om er boompjes en dergelijke van te maken.

Deze techniek, waarbij de "takken" van de boom worden gevlochten, komt van pas bij hartige maar ook zoete bereidingen.

Advertisement

Wanneer je overgaat op fruit of groenten die in plakjes kunnen worden gesneden, is het heel eenvoudig om kleurrijke composities te maken.

Maar ook met bessen, fruitblokjes, en alle vormen die je maar wilt, kun je een vrolijk gerecht maken. Vergeet niet dat het toevoegen van takjes groene kruiden helpt om het juiste effect te creëren!

Advertisement

Tijd voor een zoete knuffel? Vermaak je met marshmallows in warme chocolademelk.

En ook de plakjes van een taart of gebak van bijvoorbeeld gepofte rijst kunnen worden versierd om op grappige rendieren te lijken.

Fijne feestdagen!

Advertisement