Sinaasappelschijfjes thuis drogen is eenvoudig: ontdek hoe het moet

door Natasja

24 December 2023

Sinaasappelschijfjes thuis drogen is eenvoudig: ontdek hoe het moet
Advertisement

Tot de populairste kerstversieringen behoren de traditionele versieringen van sinaasappelschijfjes of andere citrusvruchten. Maar nu ik erover nadenk, deze decoraties zijn ook heel mooi om naar te kijken op andere momenten van het jaar, lang na de winterarrangementen. Ze worden namelijk gecombineerd met veel bladeren en bloemen en specerijen die normaal gesproken in de winter het huis parfumeren. Ze thuis leren drogen is dus een betaalbare vaardigheid die bij veel gelegenheden van pas kan komen.

Of het nu gaat om sinaasappels, citroenen, limoenen, grapefruits enzovoort: de mogelijke technieken gelden voor iedereen! Laten we er samen een paar bekijken.

Advertisement

Sinaasappelschijfjes drogen in de oven

Sinaasappelschijfjes drogen in de oven

Freepik

Als je een oven hebt die niet te veel energie verbruikt, is dit de traditionele methode bij uitstek, die niet te veel tijd kost en het grote voordeel heeft dat er een echt heerlijk geur door het hele huis wordt verspreid!

Voor deze methode heb je alleen nodig: sinaasappels, een goed geslepen mes, een snijplank, een ovenrek en wat bakpapier.

Zo ga je te werk:

1. Snijd de sinaasappels (of andere citrusvruchten) in schijfjes die dik genoeg zijn. Denk aan een centimeter of iets minder. Als je ze te dun maakt, zullen ze extreem breekbaar zijn en zul je ze niet kunnen gebruiken voor veel knutselwerkjes en decoraties.
2. Leg ze goed uit elkaar op het ovenrooster. Gebruik eventueel bakpapier op de bodem (of een lekbak) om eventuele druppels sap op te vangen.
Sommige mensen gebruiken ook ondiepe bakplaten (die van koekjes), maar het droogproces duurt iets langer.
3. Stel de temperatuur in op 120° met geventileerde stand en bak gedurende 3 uur of iets minder. Vergeet niet om de schijfjes elk uur om te draaien.
4. Zet de oven uit en laat afkoelen - ondertussen zal de geur overal hangen!

Advertisement

Sinaasappelschijfjes drogen in de magnetron

Sinaasappelschijfjes drogen in de magnetron

balashmirzabey/Freepik

In dit geval heb je nodig: een voor de magnetron geschikte bakplaat, wat dik keukenpapier, een snijplank en een mes.

De procedure is sneller en de stappen zijn als volgt:

1. Snijd de schijfjes: met de magnetronmethode kun je ze ook dunner maken als je dat liever hebt.
2. Bekleed de bodem van de bakplaat met keukenpapier.
3. Leg de schijfjes erop, zonder ze te overlappen.
4. Bedek alle schijfjes met nog een laag keukenpapier.
5. Start de ontdooistand gedurende 7 minuten.
6. Verwijder voorzichtig de schijfjes, die nog een beetje zacht kunnen zijn.
7. Laat ze aan de lucht drogen, bij voorkeur op een rooster, tot ze hard zijn geworden. Het is aan te raden om dit 's avonds te doen zodat ze 's nachts kunnen drogen.

Andere manieren om schijfjes citrusvruchten te drogen

Als je deze schijfjes graag wilt gebruiken voor decoraties, maar vooral als je van gedroogd fruit houdt (appels, peren enz.), overweeg dan om te investeren in een thuisdroger, die voor heel veel voedingsmiddelen van pas komt!

Als je gewend bent om in de winter een hout- of pelletkachel aan te steken, kun je proberen om de schijfjes (altijd niet te dun) erop te leggen als de kachel zelf lekker warm is geworden. Het duurt even, maar je zult nog steeds een lekkere geur in huis hebben en je zult geen extra energie verbruiken of de oven in beslag nemen. Hoewel de andere methodes ongetwijfeld een zekerder resultaat geven.

Klaar om zelf sinaasappels te drogen?

Advertisement