Maak mooie en geurige kersttafeldecoraties met gedroogde sinaasappels

door Natasja

30 November 2021

Maak mooie en geurige kersttafeldecoraties met gedroogde sinaasappels
Advertisement

Er is eten dat van oudsher onlosmakelijk verbonden met bepaalde festiviteiten is, en tot dit voedsel dat vaak op de kersttafel verschijnt behoren zeker citrusvruchten. Ook sinaasappelen, mandarijnen, citroenen en grapefruits worden als decoratie gebruikt.

Ze kunnen vers worden gebruikt met wat garnering, maar meestal worden ze gedroogd, bijna altijd in plakjes. Daarvoor snij je de vruchten, zonder ze te schillen, in dunne plakjes (ook van enkele millimeters) en laat je ze gedurende twee à drie uur in de oven bij een lage temperatuur (ongeveer 120°). Je kunt ze ook, afgedekt met bakpapier, 7 minuten in de magnetron doen en daarna nog eens 5 minuten in de ontdooifunctie. Ontdek hoe je ze kunt gebruiken voor de kersttafeldecoraties.

Advertisement

Als je een houten schijf en een paar dennenappels hebt, heb je verder weinig nodig om een eenvoudige, mooie en geurige tafeldecoratie te maken: je kunt er takjes dennenboom, rode bessen, misschien kerstboomballen of gewoon een kaars in het midden aan toevoegen.

Advertisement

Ook als je geen houten schijf hebt, kun je metalen, houten, rieten schalen, broodmanden, snijplanken, enz. gebruiken. Kortom, elk voorwerp dat kan dienen als een vlakke, brede houder zonder al te hoge rand.

Het is ook heel mooi om de schijfjes tussen de takken te leggen die op een tafelloper in het midden van een lange tafel rusten: voor de groene takken kun je de voorkeur geven aan die van coniferen, maar eucalyptus is ook steeds populairder.

Sinaasappelen en mandarijnen of diverse citrusvruchten kunnen ook in hun geheel worden gedroogd. Het duurt langer, maar ze zijn echt heel mooi om te zien. Ze zijn ook heel mooi voor tafeldecoraties.

Elke vrucht levert schijfjes van verschillende grootte op, en als je verschillende soorten gebruikt, met verschillende vlees- en schiltinten, dan heb je een mooi assortiment dat je kunt gebruiken om een sponskegel te bekleden om een gestileerde boompje te maken, maar je kunt de schijfjes ook gewoon op een klein bord rond een kaars schikken.

Advertisement

Ze zijn ook mooi gebruikt als een krans die de kaars omlijst, verticaal, afgewisseld met kaneelstokjes.

Potjes met in het midden geleidelijk kleinere schijfjes aan een stokje geregen: een ander idee voor een boomvormige tafeldecoratie.

Advertisement

Als je ze niet wilt drogen maar alleen garneren, dan kun je een beetje de schil tot op het wit insnijden om verschillende motieven te maken en er dan kruidnagels in steken. Je kunt deze decoraties zelfs nog opeten!

Deze zijn ook mooi te midden van het groene gebladerte.

Advertisement

Met plakjes daarentegen kun je, als je ze rond de kaarsen vormt terwijl ze nog zacht zijn, eenvoudige en indrukwekkende decoraties maken.

En waarom zou je geen boom maken door de versierde mandarijnen gewoon op elkaar te stapelen?

Fijne feestdagen!

Advertisement