Nep kersthaard: ontdek de vele manieren om er tijdens de feestdagen een in je woonkamer te creëren

door Natasja

18 December 2021

Nep kersthaard: ontdek de vele manieren om er tijdens de feestdagen een in je woonkamer te creëren
Advertisement

In moderne woningen worden steeds minder haarden geïnstalleerd: de verwarming wordt toevertrouwd aan andere oplossingen, vaak gecentraliseerde systemen of compacte kachels die op verschillende manieren worden gevoed. Dit betekent dat de open haard die typisch was voor de woningen van vroeger, niet meer nodig is, maar het betekent niet dat het idee van een open haard volledig moet worden opgegeven.

Er bestaan verschillende methoden om min of meer afgewerkte en soms zelfs uit gerecycleerde materialen vervaardigde imitatie haarden te maken, die een fraaie aanblik kunnen bieden in woonkamers. Ze zijn gemakkelijk te maken, niet duur en vormen een perfecte kerstversiering om voor een hoek een magische feestelijke sfeer te creëren. Lees hieronder hoe je ze maakt.

Advertisement

Een heel eenvoudig idee is om de constructie te maken van kartonnen dozen, die vervolgens aan elkaar kunnen worden geplakt. Om de buitenkant te bedekken kun je een oud laken of een witte doek op de constructie plakken en deze vervolgens bedekken met restjes gekleurd karton, of misschien ander materiaal (zelfs stof of evafoam) dat als bakstenen zal fungeren. De witte "stopverf" ertussen is gewoon het vel dat eronder te zien is.

Advertisement

Voor wie een meer afgewerkt werkje wil, kan een houten frame gebruiken, ook van gerecycled hout. Daarna kun je het  schilderen om de bakstenen te tekenen, of je kunt er zelfklevende coatings op aanbrengen, zelfs vinyltegels.

Een ander materiaal dat kan worden gebruikt is piepschuim. Als je nog wat over hebt van een verpakking, moet je parallellepipeda van gelijke grootte maken voor de twee zijkolommen, een kortere voor het centrale segment dat hen verbindt en dan een iets dikkere plank voor de bovenste plank. Ook hier kun je voor het maken van de bakstenen kiezen tussen verschillende technieken met de hand (door direct te schilderen) of door te bedekken met andere materialen.

Karton, goed geverfd, kan zeer goede resultaten geven!

En als je hout gebruikt, kun je ook besluiten het wit te schilderen in plaats van een nepmetselwerk te maken.

Advertisement

Voor wie een meer rustieke, ouderwetse look wil, kan ook de bovenkant maken, alsof er een schoorsteen is. En het is ook een leuk idee om een vuurtje van papier in het midden te leggen.

Zou je ooit zeggen dat dit gemaakt is van kartonnen dozen?

Advertisement

Nog een idee voor de haard met zijn schoorsteen.

Een goed afgewerkt werkje van karton, met grijze bakstenen en een mooi onderstel.

Advertisement

Om het metselwerk te maken kun je de kartonnen constructie ook met papier bedekken (krantenpapier is prima), vervolgens eerst de rode laag schilderen, en dan de lijnen van de voegen tekenen.

En als je lijstwerk of verhoogde elementen wilt toevoegen, lijm je die gewoon op de constructie voordat je gaat schilderen.

Welke methode zou jij willen proberen?

Advertisement