Lukt het niet om je huis opgeruimd en schoon houden? Probeer een aantal tips van de deskundigen

door Natasja

20 December 2021

Lukt het niet om je huis opgeruimd en schoon houden? Probeer een aantal tips van de deskundigen
Advertisement

Niet iedereen vindt het - relatief - gemakkelijk om het huis in topconditie, schoon en opgeruimd te houden. Als je niet op regelmatige hulp kunt rekenen, en soms zelfs dan nog, kan de dagelijkse routine zo overweldigend zijn dat je geen tijd hebt om alle gewone schoonmaakwerkzaamheden te verrichten die je door de week meestal verricht.

Soms ken je de trucs niet die helpen om bepaalde soorten vuil te verwijderen, maar de grootste oorzaak van rommel en vuil in bepaalde kamers is dat je nog niet de reeks gewoonten hebt gevonden die helpen om het huis in goede staat te houden. In plaats van dit iedere keer te laten gebeuren en vervolgens uren en veel moeite te verspillen aan opruimen, is het een goed idee om enkele adviezen op te volgen die vaak worden gedeeld door degenen die erin slagen de uiterst moeilijke taak te volbrengen om een huis te hebben dat er altijd perfect uitziet.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

1. Houd oppervlakken vrij: kijk naar alle planken, kasten, boekenkasten maar vooral naar keukenwerkbladen en alle oppervlakken rond spoelbakken, ook wastafels in de badkamer, tafels en salontafels. Als ze bedekt zijn met losse voorwerpen, te veel prullaria, stapels post die gesorteerd moet worden of tijdschriften, boeken en documenten, neem dan een doos voor elke kamer en stop alles erin om ze op te ruimen.
    Dwing jezelf om op elk oppervlak alleen het hoogstnoodzakelijke terug te zetten en overweeg om het grootste percentage vrij te laten. Al het andere moet in kasten worden geplaatst of ook worden weggegooid, of weggegeven, naar gelang van het geval.
    Aangezien je vroeg of laat altijd de verschillende planken moet afstoffen of schoonmaken, zul je dit sneller doen om ook niet nog eens elke keer een grote hoeveelheid spullen te moeten verplaatsen en terugzetten. En het zal een stuk minder tijd kosten!
    2. Een plaats voor elk voorwerp: als je oppervlakken vrij wilt houden, is de beste methode elk hulpmiddel, accessoire of decoratie toe te wijzen aan een precieze plaats in huis waar het kan worden opgeborgen. Het helpt je om alles netjes te houden, geen tijd te verspillen wanneer je iets zoekt en een opgeruimd huis te hebben om in te wonen.
    3. Extra ruimte: als je niets wilt opgeven en dingen blijft opstapelen, maak dan beter gebruik van de ruimte in kasten en laden, voeg planken toe en gebruik al die inrichtingskunstjes die extra ruimte creëren.
    4. Eén erin, één eruit: voorkom opstapelen. Laten we eerlijk zijn, het is moeilijk om geen dingen te kopen, ook als je ze niet echt nodig hebt, en voor velen is het ook moeilijk om zich te ontdoen van oude spullen die nog bruikbaar zijn. Is de ruimte in je huis echter beperkt en zul je een overschot aan voorwerpen op elk zichtbaar oppervlak hebben, probeer dan een regel te volgen volgens welke voor elk gekocht voorwerp er één moet zijn dat wordt weggegeven, doorverkocht, weggegooid, naargelang van het geval.
    5. Een week- en maandplanning: het klinkt absurd of misschien zelfs overdreven, maar als je een erg druk leven hebt, is het van essentieel belang om de dagdelen en dagen van de week vast te stellen waarop je je zult wijden aan verschillende taken, die volgens frequentie moeten worden gepland. Van afwassen tot de was doen of afstoffen, een zo opgeruimd mogelijke routine helpt.
    Het helpt ook veel om de taken te verdelen onder de verschillende bewoners van het huis, want het mag nooit allemaal op de schouders van één persoon terechtkomen.
    6. Wanneer de periode van echt geen zin heben om dingen te doen, aanbreekt, dwing jezelf dan om elke dag minstens 10 minuten aan een of andere taak te wijden.
    7. Stel kleine taken niet uit: thee naast de pc gedronken, pizza op de bank, vuile schoenen in de hal laten staan, of borstels laten rondslingeren, enz. In plaats van vuile of zoekgeraakte spullen te laten liggen waar ze liggen, dwing jezelf ze tenminste terug te leggen in de kamer waar ze thuishoren (of op het aanrecht om gewassen te worden). Wacht niet altijd tot de avond of de volgende dag, want dan vergeet je het misschien en moet je de volgende keer nog meer doen.
    8. Verwissel je schoenen in de hal: het wordt niet vaak opgemerkt dat het meeste vuil op de vloeren afkomstig is van wat de zolen van de schoenen buiten het huis hebben verzameld en vervolgens in het huis hebben gedeponeerd. Niet in alle landen heerst de cultuur om met pantoffels in huis rond te lopen, ook niet als er gasten komen, maar het is echt een enorme hulp om niet te vaak te hoeven schoonmaken.

Dit zijn vanzelfsprekende tips, maar als je er een paar in de praktijk brengt, kan dat echt verschil maken!

Advertisement