De IKEA Kallax boekenkast: ontdek hoe je dit super veelzijdige meubelstuk in je hele huis kunt gebruiken

door Natasja

16 December 2021

De IKEA Kallax boekenkast: ontdek hoe je dit super veelzijdige meubelstuk in je hele huis kunt gebruiken
Advertisement

Weet je niet welk kastje je onder de gootsteen moet gebruiken? Ben je op zoek naar een compact maar comfortabel en ruim nachtkastje? Wil je een hal inrichten met alles wat je nodig hebt? Voor deze en vele andere nuttige meubelstukken rondom het huis kun je modulaire structuren gebruiken die op verschillende manieren kunnen worden geassembleerd of aangepast, afhankelijk van je behoeften. Een van deze "aanpasbare" meubelstukken is de beroemde Kallax boekenkast van IKEA, een vierkant of rechthoekig meubelstuk, met open vakken, een perfect meubelstuk voor de vele doe-het-zelvers, die zich kunnen uitleven in het samenstellen in verschillende vormen, het toevoegen van poten, deuren, laden en meer om het naar eigen smaak aan te passen.

Bekijk de onderstaande ideeën om te zien op hoeveel manieren je het uiterlijk van deze praktische open boekenkast kunt veranderen.

Advertisement

De kleinste vorm, met vier vakken, kan een zeer praktisch nachtkastje zijn, dat wordt ingericht met manden waarin alles netjes kan worden opgeborgen, en dat voldoende ruimte biedt om lampen en elk ander voorwerp dat men binnen handbereik wil hebben, neer te zetten.

Advertisement

Je kunt ze verhogen door ze te voorzien van wieltjes, zodat je karretjes hebt om ze te verplaatsen, maar ook meubels die gewoonlijk tegen de muur blijven staan, tenzij je af en toe plaats moet maken voor iets anders, zoals een extra bed voor gasten, een kerstboom of wat dan ook. Als je je meubels regelmatig op een andere plaats wilt zetten, zijn ze perfect.

Een scheidingswand maken met een open boekenkast is een idee dat nooit uit de mode raakt, en deze meubels passen daar helemaal bij!

Heb je er wel eens aan gedacht dat je een open boekenkastelement kunt gebruiken als onderkast voor de wastafel? Het zou de compacte, ruimtebesparende oplossing kunnen zijn voor een vrijhangende wastafel...

... Maar het is ook goed voor wastafels die op een plank staan, als er genoeg ruimte is. Elk open vak kan open gelaten worden, afgesloten met deuren of laden of ook alleen voorzien worden van op maat gemaakte manden.

Advertisement

In de DIY wereld zijn er genoeg ideeën om dit soort meubelen te sluiten met op maat gemaakte deurtjes, en ook de manden waarmee de vakken gevuld zijn, kunnen naar eigen inzicht versierd worden.

Wil je je meubels nog unieker maken? Naast aangepaste poten en deuren kun je hem ook verven om het meubelstuk bij de inrichting te laten passen.

Advertisement

Door het toevoegen van laden en manden wordt het een mooi dressoir in de hal of ook in de woonkamer of gang. En nog meer als je het op een onderstel in dezelfde kleur plaatst.

Een stevige plank die breder is dan de kast, verandert een boekenkast in een aanrecht.

Advertisement

En je zou er zelfs een kookschiereiland van kunnen maken. Voeg wielen toe en het wordt een kookeiland wanneer nodig!

Een zeer handige werktafel gemaakt van Kallax boekenkasten.

Advertisement

Een hal met vakken en haken om schoenen, jassen, rugzakken en alle accessoires die in huis vaak een rommeltje maken, op te bergen.

Heb je soortgelijke ideeën al in jouw huis toegepast?

Advertisement