Niet de gebruikelijke gordijnen: versier ramen in je hele huis met originele oplossingen

door Natasja

08 September 2023

Niet de gebruikelijke gordijnen: versier ramen in je hele huis met originele oplossingen
Advertisement

Voor elk raam hebben we een gordijn nodig: het is een praktische en stijlvolle vereiste die we als vanzelfsprekend beschouwen. En dus kiezen we in de meeste gevallen voor de stoffen panelen die we het mooist vinden qua afwerking en kleur, misschien kiezen we voor verschillende stoffen, combineren we ze met elkaar, spelen we met de vormen van de roedes die ze omhoog houden, het soort haken waar ze aan vast zitten en de drapering die ze vormen.

Je kunt het echter ook helemaal anders aanpakken, met halve gordijnen, ook voor grote ramen, of het gebruik van matten, hout en minder conventionele materialen. Hieronder vind je wat vergelijkbare inspiratie om gordijnen op een originele manier te decoreren.

Advertisement

Vouwgordijnen

Er zijn veel tutorials voor vouwgordijnen, gemaakt van restjes stof, maar ook, nog eenvoudiger, met matten!

Advertisement

Halve gordijnen of gordijntjes

Kom je wel eens dicht bij het aanrecht, vooral als het van metaal is, en word je verblind door de reflecties die worden veroorzaakt door het licht dat door het raam erboven naar binnen valt? Met halve gordijnen is het probleem opgelost, op een trendy manier en geef je minder geld uit als voor lange gordijnen.

En gordijntjes van dit type zijn ook handig in ontspanningshoeken, om privacy te geven en bescherming te bieden tegen te sterke zonnestralen.

Macramé gordijnen

Geen stof? Dan is macramé misschien iets voor jou: het is leuk om te leren welke combinatie van knopen je moet gebruiken en met elk koord van de juiste maat en kleur kun je de inrichting uniek maken.

Gordijnen zonder naaien

Er zijn ook tutorials om voor rolgordijnen die niet genaaid hoeven te worden... En ook voor andere gordijntjes die geschikt zijn voor kleinere ramen.

Advertisement

Openslande gordijnen, op vrijstaande armen

Niet slechts één gordijnroede, helemaal boven, maar.... Vier! Twee aan elke kant, zodat het gordijn opengaat als een raam. Het zal zeker geen stof verzamelen op de vloer!

Gordijnen vastbinden

Soms zit de stijl in de details: de drapering van de stof kan decoratief worden als je een gordijnband gebruikt die de stof zacht houdt.

Advertisement

Een rustiek tintje

Er zijn ook heel eenvoudige ideeën voor wie houdt van een rustieke, landelijke stijl, die in een handomdraai gecreëerd kunnen worden om de kamer een extra tintje te geven.

Zonwerende panelen

En wie zegt dat alleen gordijnen, van welk materiaal dan ook, de zone kunnen weren en decoreren? Geïnspireerd door het Oosten, kunnen geperforeerde vaste panelen ook onweerstaanbaar de ruimte in richten.

Advertisement

Niet alleen stof!

Je kunt je echt uitleven bij het zoeken naar materialen om ramen te versieren in plaats van de gebruikelijke gordijnen.

Zou je soortgelijke ideeën willen uitproberen?

Advertisement