13 ideeën die je kan gebruiken om zelf mooie bankjes mee te maken

door Skip

09 September 2023

13 ideeën die je kan gebruiken om zelf mooie bankjes mee te maken
Advertisement

Een huis hebben waar het aangenaam leven is wordt niet alleen onder verstaan dat het binnen allemaal goed verzorgd is, maar dat het ook fijn is, voor onszelf en gasten dat het via de tuin ook mooi aangenaam binnenkomen is of dat je lekker kan ontspannen op een terras dat van alle gemakken is voorzien. Met welke dingen kan je het buiten nog meer mooi maken naast planten bloemen fonteinen en een paar blikvangers?

Veel mensen zullen denken aan stoelen en tafels, maar vergeet ook niet hoe geweldig een klein bankje al is. Heb je er al een thuis staan? Zo niet dan willen wij je uitnodigen om deze 13 ideeën eens te bekijken zodat je er eentje kan gaan maken die helemaal uniek is, en je wellicht gerecycled materiaal als beginpunt neemt.

1. Aangenaam zittende bank met mooie kleuren... die maak je toch gewoon zelf.

Als je betonblokken hebt liggen thuis die je niet gebruikt dan is dit nu het moment om ze te gebruiken. De open ruimtes in deze blokken zijn super handig om balken door te steken die het zitvlak zullen vormen en waar je zachte zitkussens op kunt leggen. Wat al helemaal gaaf is als je deze blokken in een kleur steekt die jij het mooist vindt en die wellicht bij de kleur van de kussens past.

Advertisement

2. Gebruik het hoofdeinde van een bed...

Als je in de garage nog een heel oud hoofdeinde hebt staan breng je die natuurlijk niet naar de stort. Je kan hem als rugleuning gebruiken voor je bank buiten. Maak het zitvlak en leuningen van hout en monteer daar het hoofdeinde aan vast. Het levert ongetwijfeld een uniek eindresultaat op.

3. Bankje met baldakijn

Als je meer houdt van een klassiekere stijl en dat ook een beetje terug wilt laten komen in je tuin dan is dit idee wel wat voor jou. Je kan de baldakijn zelf maken van hout of je kan een oud hoofdeinde gebruiken. Voeg vier baldakijnen toe om tot het gewenste resultaat te komen. Oh en vergeet het bankje ook niet te schilderen.

4. Muziek, wat kan je er toch van houden...

Als je dol bent op muziek dan mag een dergelijk zelfgemaakt kunststukje niet ontbreken in je tuin. Tover een doodgewoon bankje om in een piano en breng op de rugleuning de bladmuziek van je favoriete werk aan. Neem plaats en laat je meevoeren door die mooie melodie.

5. Bankje voor in de tuin of plekje om iets op te zetten

Als je een meubel wilt dat je op meerdere manieren kan gebruiken, kan je aan dingen zoals dit gaan denken. Je begint met betonblokken waar je houten balken insteekt, alles een likje verf geeft en afhankelijk van wat je ermee wilt doen kan je er wel of geen kussens op leggen. Vind je dit wat?

Advertisement

6. Wat kan je maken van deze twee oude stoelen?

Het antwoord is: een bankje. Je kan ervoor kiezen om de een tegenover de ander te zetten en ze met hout aan elkaar te verbinden en ook een rugleuning toevoegen. Of niet natuurlijk, 't is maar net wat je wilt. Vervolgens schilder je alles. Een koninklijk bankje waar je je bezoek wel op kunt laten zitten.

7. Ik heb wel wat pallets en die gebruik ik om...

er een bankje van te maken. Zeker weten. Als je graag een bank wenst te hebben waar je op kan zitten tijdens de warme zomeravonden en een lekker drankje wilt doen in goed gezelschap dan kan je er zelf eentje maken met maar heel weinig "ingrediënten." Pallets zijn hier uitermate geschikt voor. Op zichzelf of opgestapeld, met pallets kan je een relaxt ontspanningsgedeelte maken dat is opgetrokken in de shabby-chic-stijl. Gewelidg toch!

Advertisement

8. Dit is een bankje zeker, maar dan wel heel comfortabel.

Je wilt graag een bankje in je tuin of voortuin maar je vindt een hard zitvlak niet fijn. Bekijk dan dit idee eens. Je kan van super stevig natuurlijk materiaal echt een zitbank maken, maar dan voor buiten. De geheime truc is om de bank van veel kussens te voorzien. Het zit gegarandeerd lekker, maar het oog wil ook wat. Schilder alle materialen die je hebt gebruikt en je zal bij iedereen bewondering oogsten om hoe mooi alles eruitziet.

9. Hoe kan ik het oude bed van oma hergebruiken?

Het idee is hier om het middenstuk van het bed in te korten. Je brengt voeteneinde en hoofdeinde dichterbij elkaar. Het grootste deel, doorgaans het hoofdeinde, gaat dienstdoen als rugleuning van je bank. Het voeteneinde kan je weglaten of omdraaien zodat dit het zitvlak wordt. Maar als je een opbergblek wenst kan je het zitvlak ook afsluiten en wordt het zo een handige bank met bergruimte.

Advertisement

10. Twee stoelen maar slechts één bank... hoe dan?

Door twee oude stoelen naast elkaar te zetten. Maak er een geheel van door ze met planken aan elkaar vast te maken. Zo krijg je een antieke bank die hartstikke uniek is. Je kan hem in zijn oorspronkelijke kleur laten of schilderen in je favoriete kleur en dan... lekker bijkomen!

11. Onbewerkte betonblokken, ja daar kan je mee wegkomen!

Als je extra zitplekken nodig hebt voor onverwacht bezoek maar je kan niets kopen of zelf iets perfects maken dan kan je betonblokken die je in de kelder hebt liggen, hergebruiken. Ze overschilderen hoeft niet als je daar geen tijd voor hebt, het belangrijkst is dat je ze op zo'n manier neerzet dat jij het 't mooiste vindt, er balken in steken en alles aankleden met kussens en lantaarns. Wat vind je ervan?

Advertisement

12. Je hebt nieuwe stoelen in huis, wat doe je met de oude?

Een rond bankje maken is het juiste antwoord. Als je het meubilair in je keuken of woonkamer hebt vervangen en je een overschot aan stoelen hebt dan kan je die opnieuw gebruiken door er een rond bankje van te maken waar je buiten op kan zitten. Bekijk deze oplossing eens en geef er je eigen draai aan. Je zal het vast geweldig vinden.

13. Antiek bankje met oud hoofdeinde in een nieuwe rol

Kijk eens wat een prachtig mooi stukje antiek, en dat terwijl het dat eigenlijk niet is, maar dat moet je natuurlijk niet zeggen tegen je vrienden. Doe net alsof het een bankje is uit andere tijden, ze zullen bijna niet geloven dat het veel recenter is.

Nu we zijn aanbeland bij het einde, zeg wat je vindt: weet jij al welk idee jij het mooiste vindt?

Advertisement