Vetvlekken op keukenmuren: verwijder ze met eenvoudige DIY oplossingen

door Natasja

05 September 2023

Vetvlekken op keukenmuren: verwijder ze met eenvoudige DIY oplossingen
Advertisement

Het is bijna onmogelijk om de opeenhoping van vettig en olieachtig vuil in de keuken te vermijden: gewoon iets bereiden, koken op het fornuis en onmiddellijk laten spatten en afzetting van kookdampen bijna overal een laag vuil achter, ook op de muren. Precies om die reden worden alle delen van de muur in de buurt van de aanrechten en het keukentje meestal bedekt met keramische tegels, klaar om spatten te pareren. Het is een gemakkelijker materiaal om schoon te maken, maar hoe kan dat het meest efficiënt en snelst?

Er zijn een paar trucjes die je moet kennen en we laten ze hieronder zien.

Advertisement

Weg met vet en olie: wat heb je nodig om schoon te maken

Weg met vet en olie: wat heb je nodig om schoon te maken

Creativo

Het is beter om je meteen voor te bereiden om geen tijd te verliezen. Zodra je de ruimte hebt ontdaan van alle voorwerpen die je zouden verhinderen om gemakkelijk bij de schoon te maken muur te komen, heb je nodig: een droge doek (of ook een oude theedoek, of vellen keukenpapier), nog twee zachte microvezeldoeken, een spons en een spuitfles. Daarnaast heb je de schoonmaakmiddelen, of zelfgemaakte alternatieven, nodig die je wilt gebruiken.

Naast de normale ontvetters die je kunt kopen, kun je dus kiezen uit:

  • Witte azijn, die je in de spuitfles verdunt met gelijke delen water. Als je wilt, kun je een paar druppels afwasmiddel toevoegen.
  • Baking soda: een of twee eetlepels opgelost in water in de spuitfles. Ook hier is een druppel afwasmiddel erg handig.
  • Citroenzuur: ook opgelost op dezelfde manier als baking soda, en voeg zeep toe om grondig schoon te maken.

Denk eraan warm water te gebruiken en te schudden voor gebruik, vooral als je producten in poedervorm hebt gebruikt.

Advertisement

Hoe verwijder je vettig vuil van keukentegels

Hoe verwijder je vettig vuil van keukentegels

wallpaperflare.com

De eerste stap, die vaak over het hoofd wordt gezien, is het oppervlak afvegen met een droge doek: het klinkt vreemd, maar op deze manier wordt het grootste deel van het vuil verwijderd zonder het risico dat volgende doekjes het vuil verder verspreiden en je dus meer tijd moet verspillen. Daarom kun je een oude vaatdoek gebruiken die je toch wilde wassen, of ook keukenpapier.

Ga nu verder met de ontvettende schoonmaakmiddelen van je keuze. Maak je spons nat, wring hem goed uit en spuit dan het product, wrijf krachtig, deel voor deel, en spoel tussendoor af (misschien helpt een kom warm water). Spoel af met de tweede natte en uitgewrongen doek en droog af met een schone theedoek of doek.

Je keuken zal weer schoon en glanzend zijn alsof het vet er nooit is geweest!

Advertisement