Kerstbaltorens: een originele decoratie om eens te proberen

door Natasja

24 December 2022

Kerstbaltorens: een originele decoratie om eens te proberen
Advertisement

Het lijdt geen twijfel dat het meest populaire type kerstversiering, datgene wat in alle uithoeken van de wereld onmiddellijk aan deze feestdag doet denken, de ballen zijn die aan de takken van de kerstboom hangen. In de loop der tijd zijn deze ornamenten ook op vele andere manieren gebruikt: opgehangen aan andere soorten composities, aan slingers, gebruikt om kransen te versieren of zelfs om tafeldecoraties, vazen en duizend andere houders te vullen.

Er is echter nog een andere manier om ze als prachtige decoratie te gebruiken: ze verticaal stapelen, waardoor een soort "toren" ontstaat die je kan personaliseren, zoals je kunt zien in de hieronder geselecteerde ideeën.

Advertisement

De uiteindelijke hoogte bepaal je zelf, maar hoe hoger deze torens zijn, hoe zorgvuldiger je de opstelling van elke bal moet bepalen om te voorkomen dat het onsierlijke creaties worden. Dus zet je meestal de grootste onderaan en in het midden, waarbij je de diameter verkleint naarmate je bij de punt komt. 

Advertisement

De punt wordt dan meestal versierd met een of ander element om hem te bedekken, zoals pieken, of andere puntige ballen, maar niet alleen. Het is altijd een kwestie van verbeelding en creativiteit.

Hoe doe je dat? Je moet de ballen kiezen die je gaat gebruiken en de schikking bedenken. Bekijk dan de diameter van de kleinste en kies een stok (hout, plastic, ijzer... naar keuze) dat er doorheen kan. Werk dan met de boormachine en boor gaten aan de boven- en onderkant van elke bal. Vervolgens moet elk ornament in de vooraf bepaalde volgorde worden geregen, en voor meer stabiliteit kan alles worden vastgezet met een beetje hete lijm tussen elk ornament.

Ze kunnen worden geplaatst in potten die als basis dienen, op kandelaars en meer!

Of je laat de stokjes nog een flink stuk uit de onderkant steken, zodat je je creaties in potten en perken kunt steken. 

Advertisement

Ze zijn zelfs mooi als ze versierd zijn met groen gebladerte en eventueel ook lichtjes.

Een beetje zoals vormsnoeicomposities in de tuin (er bestaat zelfs een "Christmas topiary" voor deze creaties), kun je ze buiten gebruiken, eventueel ook bij de ingang van het huis.

Fijne feestdagen!

Advertisement