Gooi appelschillen niet weg: je kunt ze o.a. in de keuken gebruiken

door Natasja

23 November 2021

Gooi appelschillen niet weg: je kunt ze o.a. in de keuken gebruiken
Advertisement

Niet iedereen eet graag appels met de schil, ook als die gewassen is. Ook al is de schil dun en vrij van bruine plekjes, hij is altijd wat zuurder dan het vruchtvlees en wordt niet altijd graag samen met het vruchtvlees gegeten. Er zijn ook recepten waarbij alleen het vruchtvlees nodig is en dus de schil en het klokhuis moeten worden weggegooid. Maar die delen - ja, zelfs de klokhuizen vaak! - kunnen opnieuw worden gebruikt om andere recepten te bereiden of ook voor andere, maar nog steeds nuttige doeleinden.

Je kunt thuis bijvoorbeeld geurige drankjes, gelei of ook appelazijn maken. Lees verder en ontdek hoe.

Advertisement
Creativo

Creativo

Appelthee

  1. Vul een pan met een liter water
  2. Voeg de schillen van 6 appels toe (ook het klokhuis als je dat wilt), een kaneelstokje (of een halve theelepel kaneelpoeder, maar je kunt de hoeveelheid aanpassen) en 1 eetlepel citroensap.
  3. Breng het aan de kook en laat het 15 minuten zachtjes koken.
  4. Zeef de infusie en voeg een eetlepel honing toe.

Appelgelei

  1. Doe de schillen van 4 appels met klokhuis in een pan of steelpan met hoge wanden
  2. Voeg 1,2 liter water toe en breng het aan de kook
  3. Wanneer het aan de kook komt, zet het vuur laag en laat het 20 minuten sudderen.
  4. Gebruik een fijnmazig zakje om het door te zeven, of ook een kaasdoek, een goed gereinigde linnen of katoenen doek. De schillen en klokhuizen kun je weggooien.
  5. Neem ongeveer een halve liter gezeefd vocht en giet het terug in dezelfde pan, met toevoeging van 300 gram suiker en een eetlepel citroensap.
  6. Breng het opnieuw aan de kook, roer regelmatig, neem dan de pan van het vuur en schep met een schuimspaan het schuim op het oppervlak er van af.
  7. Giet de hete vloeistof in twee glazen potten van 200 ml, ontdoe de randen van eventuele resten en sluit ze af met de deksels. Je kunt deze gelei in de koelkast bewaren.

Appelazijn

  1. Vul een glazen pot van twee liter met appelschillen en klokhuizen, druk er zoveel mogelijk in en tot 3 centimeter van de rand.
  2. Vul met water tot alles onder water staat: er mag niets boven het water tevoorschijn komen.
  3. Dek af met een schone doek of theedoek en bind deze met een elastiekje om de hals van de pot.
  4. Bewaar het een maand lang op een gesloten, warme plaats.
  5. Zeef de vloeistof en bewaar het in een glazen pot of fles.

Gebakken schillen als tussendoortje

  1. Verwarm de oven voor op 120°
  2. Doe alle appelschillen die je wilt gebruiken in een kom
  3. Voeg suiker en kaneelpoeder toe: de hoeveelheid hangt af van de hoeveelheid appels, maar begin met een eetlepel suiker en een halve eetlepel kaneel, en voeg zo nodig meer toe als je het gevoel hebt dat er niet genoeg aan alle schillen kleeft
  4. Spuit een heel klein beetje water erop, net genoeg zodat de suiker en kaneel op de schillen blijven zitten. Als alternatief voor water kun je een beetje citroensap spuiten als je deze smaak liever hebt.
  5. Meng alles goed door elkaar en leg de schillen in een enkele laag op een lage bakplaat bekleed met bakpapier.
  6. Bak gedurende 2 uur of langer, tot de schillen omkrullen en knapperig worden. Draai ze halverwege om.
  7. Haal ze uit de oven als ze klaar zijn en eet ze op als ze voldoende zijn afgekoeld.

Als je de schillen daarentegen wilt gebruiken om het huis te ontgeuren, moet je ze 3 uur koken op 70° en ze dan gebruiken als bestanddeel van een potpourri waaraan je ook citrusschillen, kaneel, steranijs en om het even welk aromatisch kruid of specerij naar keuze kunt toevoegen, eventueel ook een paar druppels essentiële olie naar keuze.

Heel veel ideeën om appelschillen te gebruiken en niet weg te gooien! Ken je er nog meer?

 

 

Advertisement