Ricottataart met slechts 3 ingrediënten: ontdek hoe je deze eenvoudige maar smakelijke taart bereidt

door Natasja

26 Juni 2021

Ricottataart met slechts 3 ingrediënten: ontdek hoe je deze eenvoudige maar smakelijke taart bereidt
Advertisement

De ricottataart is een van oorsprong boerengebak met een eenvoudige en werkelijk onweerstaanbare smaak: een delicatesse uit het verleden die altijd lekker is, gemakkelijk en goedkoop te bereiden, perfect in elk jaargetijde, maar misschien nog meer gewaardeerd in de zomer.

De versie die we hieronder voorstellen is eigenlijk een typische variant van de Romeins-Joodse traditie en wordt Cassola genoemd: er zijn slechts drie ingrediënten voor nodig, en geen meel. Je kunt het namelijk bereiden met eieren, suiker en ricotta kaas, en het gebak zal een enigszins vochtige en werkelijk heerlijke consistentie hebben. Lees verder om te ontdekken hoe je het klaarmaakt.

Advertisement
Aux Délices de Gérardine

Aux Délices de Gérardine

Ingrediënten voor de cassola:

  • 3 verse eieren
  • 110 gram suiker (meestal witte suiker, maar je zou een deel ervan kunnen vervangen door bruine suiker, zolang het maar heel fijn is
  • 500 gram schapenricotta (je kunt ook koeienricotta proberen, als alternatief)

Hoe bereid je de cassola:

  1. Zet de oven aan op 180 graden en vet en bebloem intussen een taartvorm van ongeveer 20 centimeter
  2. Doe de ricotta in een kom en prak het met een vork fijn tot het romig en glad is.
  3. Voeg de suiker toe en meng goed. Je kunt jezelf helpen met een garde op lage snelheid. Als je een keukenmachine hebt, kun je er alles tegelijk in doen.
  4. Voeg één voor één de 3 eieren toe en mix alles tot een glad en zeer vloeibaar beslag.
  5. Giet het beslag in de taartvorm en bak het gedurende een uur. De taart zal tijdens het bakken eerst opzwellen, en dan weer inzakken als hij uit de oven wordt gehaald.
  6. Wanneer de taart eenmaal gaar is, haal hem uit de oven en laat hem afkoelen.

Hoe de taart te versieren en enkele variaties:

Je kan het zo laten of er poedersuiker over strooien (ook bittere cacao, of beide, voor de decoratie), maar je kan er ook een laagje jam opdoen (abrikozen- of sinaasappeljam, bijvoorbeeld). Je zou wat verse bloemen kunnen kiezen om hem te versieren.

Wat het deeg zelf betreft, kun je chocoladedruppels, rozijnen, geraspte citrusschil (of een vloeibaar aroma), of ook wat lavendelbloemen of muntblaadjes toevoegen!

Deze taart kan tot 5 dagen in de koelkast worden bewaard. Eet smakelijk!

Advertisement