Zelfgemaakte verse muntsiroop: bereid het in een half uur voor desserts, cocktails en nog veel meer

door Natasja

07 Juli 2021

Zelfgemaakte verse muntsiroop: bereid het in een half uur voor desserts, cocktails en nog veel meer
Advertisement

De frisse smaak van munt is er een van die je niet echt met een andere kunt verwarren, en soms is het de toets die een goed dessert of een cocktail of ook een of ander etnisch gerecht echt onvergetelijk maakt. Vooral in zoete bereidingen is de uit de aromatische plant verkregen siroop nog handiger dan verse of gedroogde muntbladeren.

Het enige wat je nodig hebt zijn een paar blaadjes, wat water en suiker en je kunt thuis gemakkelijk een siroop maken die maandenlang meegaat en super veelzijdig is. Je kunt alle bekende soorten eetbare munt gebruiken, afhankelijk van je voorkeur: pepermunt, ijzermunt, Romeinse munt. Sommige hebben een aroma dat sterker is, andere lijken zoeter: kortom, kies je favoriet en maak er met een paar eenvoudige stappen een heerlijke siroop van.

Advertisement
pixnio.com

pixnio.com

Om je zelfgemaakte muntsiroop te maken heb je nodig:

  •     250 ml water
  •     200 gr kristalsuiker
  •     30 gram (een kopje) verse muntblaadjes


Bereiding van verse muntsiroop

    1. Kies een kleine pan met een dikke bodem en giet er water, suiker en muntblaadjes in.
    2. Breng alles aan de kook en roer voortdurend met een houten lepel tot de suiker volledig in het water is opgelost.
    3. Laat een minuutje sudderen, je zult merken dat de vloeistof iets dikker is geworden, maar als je een nog stroperiger consistentie wilt, kun je de tijd in dit stadium verlengen. Let er echter op dat je dit altijd controleert: als het water te veel verdampt, zal de suiker te snel karamelliseren en de bereiding verpesten.
    4. Haal de pan van het vuur en laat de bladeren 30 minuten trekken (of zelfs een kwartier langer als je een meer geconcentreerde smaak wilt).
    5. Neem een gesteriliseerde glazen pot (je kunt het vooraf steriliseren door het een half uur in water te koken en het vervolgens volledig af te laten koelen alvorens ze eruit te halen en te drogen) en vul ze met behulp van een zeefje met de siroop, zonder de muntblaadjes.
    6. Wanneer het goed gekoeld is, kun je de pot sluiten en tot zes maanden in de koelkast bewaren.

Op internet zijn ook recepten te vinden waarbij verschillende verhoudingen van dezelfde drie ingrediënten worden gebruikt: bijvoorbeeld 750 ml water voor 375 gram suiker (water is twee keer zoveel als suiker), wat resulteert in producten die iets vloeibaarder en lichter zijn, en met infusietijden van de bladeren die kunnen oplopen tot 24 of 48 uur. Het is echt een kwestie van persoonlijke smaak: je kunt in feite met een paar verschillende technieken experimenteren tot je de techniek vindt die je het beste bevalt.

Zodra de siroop bijna helemaal koud is, kun je ook een beetje groene kleurstof toevoegen om de siroop wat mooier te maken, indien je het wilt gebruiken als decoratieve topping voor desserts of in sommige cocktails.

Advertisement