Zomerse halskettingen en armbanden: laat ze weer glanzen met deze eenvoudige huishoudelijke trucs

door Natasja

06 Juli 2021

Zomerse halskettingen en armbanden: laat ze weer glanzen met deze eenvoudige huishoudelijke trucs
Advertisement

Elke zomer wil je eindelijk pronken met je halskettingen, armbanden, enkelbandjes, ringen en al die kleine sieraden die niet langer worden bedekt door lagen zware kleding. Het kan echter gebeuren, vooral bij metalen zoals zilver, dat wanneer je de sieraden uit de sieradendoos haalt, je je realiseert dat ze een donkere of ondoorzichtige patina hebben zodat ze niet glanzen zoals het hoort.

Waarschijnlijk zijn ze geoxideerd, maar maak je geen zorgen, dat betekent niet dat ze onherstelbaar zijn: in feite, als het een metalen voorwerp is dat niet heel goedkoop was of een goed plated sieraad, kun je proberen het te polijsten met enkele zelfgemaakte trucs.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Water en mild afwasmiddel: de eerste methode om te proberen, met een zeep die geen ammoniak en fosfaten bevat, is een paar druppels afwasmiddel in een kopje water te gieten en de sieraden schoon te maken met behulp van een spons of ook een zachte borstel, en vervolgens af te spoelen en onmiddellijk te drogen.
  • Water en baking soda: maak een pasta met deze ingrediënten, wrijf het zachtjes op de te behandelen stukken en spoel en droog zorgvuldig af. Een tandenborstel helpt in het geval van moeilijk bereikbare spleten, anders is een microvezeldoek prima.
  • Olijfolie en citroensap: meng een half kopje citroensap met een lepel EVO-olijfolie in een kom waar ook een microvezeldoekje in past. Doop de doek vervolgens in de oplossing en gebruik hem op de te polijsten sieraden, en droog ze met een andere schone doek af.
  • Azijn en baking soda: voor de meest beschadigde exemplaren kun je proberen ze te weken in een half kopje azijn en 2 lepels baking soda, gedurende ten minste 3 uur, daarna afspoelen en afdrogen.
  • Baking soda, zout, aluminiumfolie en kokend water: bekleed een metalen of glazen bakplaat met aluminiumfolie (glanzende kant naar boven), leg de te behandelen stukken erop en bedek ze met kokend water, voeg vervolgens 2 lepels baking soda en 2 lepels zout toe. Wacht na het oplossen vijf tot tien minuten alvorens de sieraden te verwijderen met behulp van nitril (geen rubber) handschoenen of een tang. Het is normaal dat je een onaangename geur ruikt zoals rotte eieren. Spoel de sieraden af en droog ze af met een zachte doek.
Advertisement