Airconditioners: probeer het elektriciteitsverbruik te verminderen met deze nuttige tips

door Natasja

07 Juli 2021

Airconditioners: probeer het elektriciteitsverbruik te verminderen met deze nuttige tips
Advertisement

Wanneer het warm wordt, zijn we min of meer allemaal gedwongen onze woningen draaglijk te maken door airconditioningsystemen te gebruiken: zonder veel groen in de buurt en in gebieden die niet hoog liggen, is het moeilijk om de kamers te kunnen koelen door ze alleen maar te ventileren.

Zo zijn er veel woningen waar de airconditioners meerdere uren per dag aan blijven staan, wat in de zomermaanden tot hoge elektriciteitsrekeningen leidt. Toch is het mogelijk om de kosten althans een beetje te verminderen door een aantal nuttige tips te volgen.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Welk model kiezen? Terwijl vroeger de energieklassen de apparaten van klasse A++ als de beste aanwezen, is nu de zuinigste categorie wat verbruik betreft die van klasse A (en die gaat geleidelijk achteruit tot en met klasse G).
Onder de verschillende bestaande modellen zijn er ook airconditioners met de "inverter" techniek: dit zijn modellen waarbij het geleverde vermogen varieert naar gelang van de temperatuur van de te koelen of te verwarmen omgeving, dankzij een systeem van constante controle van de rotatiesnelheid van de compressor. Dit betekent dat de airconditioner automatisch op vermogen zal draaien wanneer hij niet al te hard hoeft te werken om de temperatuur van de omgeving te corrigeren, zodat hij in de loop van een dag daadwerkelijk minder energie verbruikt, vooral wanneer hij gedurende lange tijd aan blijft.

Plaats van de airconditioners: wanneer je moet beslissen waar je de airconditioners gaat plaatsen, moet je met verschillende factoren rekening houden. Het is namelijk niet alleen goed te vermijden dat de koude luchtstroom rechtstreeks op bedden, stoelen en banken terechtkomt, maar ook dat de airconditioner op het hoogste deel van de muur, dicht bij het plafond, wordt gemonteerd, aangezien koude lucht de neiging heeft naar beneden te gaan, in tegenstelling tot warme lucht. Bovendien moeten ze vrije ruimte ervoor hebben, dus nooit achter obstakels zoals banken of gordijnen. Buitenroosters moeten altijd naar boven worden geplaatst.

Nogmaals, tenzij je in een open ruimte woont, is het beter te investeren in een extra airconditioner, zodat er één in elke kamer staat waar hij het meest nodig is, in plaats van ze in doorgangen (gangen, overloop) te plaatsen en te hopen dat de koele lucht zich van daaruit naar alle verschillende kamers zal verspreiden.

De ideale temperatuur: er zijn veel mensen die hun thermostaat instellen op temperaturen die een werkelijk overdreven verschil hebben met de werkelijke buitentemperatuur, waardoor het apparaat een veel grotere inspanning moet leveren (waardoor de levensduur van het apparaat afneemt en de kosten van de rekeningen stijgen) en wat ook schadelijke gevolgen heeft voor onze gezondheid (door de onvermijdelijke plotselinge temperatuursveranderingen waaraan we worden blootgesteld). In de zomer mag de temperatuur niet lager zijn dan 24°C, en waar mogelijk moet hij worden ingesteld op een waarde die twee of drie graden hoger of lager is.
Soms is het voldoende de eenvoudige ontvochtigingsfunctie te gebruiken, die de lucht droogt en de waarneming van warmte vermindert.

Andere nuttige tips:

  •     Maak gebruik van timers, die vaak ook met apps kunnen worden ingesteld, om tijden in te plannen waarop de airconditioner uit blijft (als je niet thuis bent of ook bij koelere nachten).
  • Hoewel het voor de gezondheid van de lucht die je inademt van essentieel belang is om deze te verversen door enkele malen per dag de ramen enkele minuten open te houden, is het goed om, wanneer deze maatregel eenmaal is genomen, eraan te denken de ruimtes waarin de airconditioners werken zo goed mogelijk te isoleren, zodat ze niet steeds de temperatuurschommelingen hoeven te compenseren.
  • Houd ze schoon: de inlaat en ventilatieroosters moeten regelmatig worden schoongemaakt met een doek die is bevochtigd met water en zeep of met 75% ethylalcohol, terwijl de filters van het split-systeem moeten worden schoongemaakt met water en vloeibare zeep. Wat de blootgestelde delen van deze filters betreft, is het raadzaam een ontsmettingsproduct te gebruiken. Zodra alle onderdelen van de filters perfect droog zijn, plaats ze terug in hun behuizing, zodat de airconditioner zonder risico kan worden gebruikt.

Advertisement