Bereid thuis gedestilleerd water en ontdek hoe je het in heel veel verschillende situaties kunt gebruiken

door Natasja

27 December 2021

Bereid thuis gedestilleerd water en ontdek hoe je het in heel veel verschillende situaties kunt gebruiken
Advertisement

Gedestilleerd water kan in het dagelijks leven bij veel gelegenheden worden gebruikt: in het stoomstrijkijzer, maar ook om bepaalde planten water te geven (vooral als het water thuis te hard is), en vervolgens om een groot aantal DIY middelen en schoonmaakmiddelen te bereiden die zachter zijn en ook geschikt voor oppervlakken of materialen die met meer zorg moeten worden behandeld. Het heeft ook verschillende toepassingen op het gebied van voedingsmiddelen.

Je kunt het kant-en-klaar en in flessen vinden in winkels, maar je kunt het ook gemakkelijk thuis bereiden, met een experiment dat zelfs voor de allerkleinsten interessant kan zijn om te volgen. Lees verder om uit te vinden hoe.

Advertisement
Commons Wikimedia, maxpixel.net

Commons Wikimedia, maxpixel.net

Je hebt alleen een hoge pan met een glazen deksel nodig, een lichte glazen kom, een paar ijsblokjes en dan natuurlijk kraanwater.

  •     Vul de pan tot de helft met water.
  • Plaats de glazen kom in de pan. Hij moet op het water drijven zonder de bodem te raken, dus verhoog het water in de pan indien nodig.
  • Zet het vuur aan en wacht tot het water kookt. Als je dit sneller wilt doen, houd de pan dan afgedekt met een ander deksel dan een glazen deksel.
  • Wanneer het water kookt en stoom begint te produceren, neem het glazen deksel eraf en plaatst het ondersteboven, met het handvat naar de binnenkant van de pan.
  • Leg de ijsblokjes op het omgekeerde glazen deksel.
  • Laat staan tot de glazen kom met water is gevuld of tot al het water in de pan is verdampt.

Het water dat zich in de glazen kom heeft verzameld, is het gedestilleerde water dat je kunt gebruiken zoals je maar wilt. Het is ontstaan door gebruik te maken van het proces van condensatie van stoom, die door het deksel niet uit de pan kan ontsnappen, en die in waterdruppels (zonder kalk of andere onzuiverheden) wordt omgezet door het contact met de koude buitenlucht, nog versterkt door het ijs buiten het deksel. Die druppels keren terug naar de bodem en vallen in de glazen kom die klaar staat om ze op te vangen.

Het is een eenvoudig proces dat van pas kan komen als je geen enorme hoeveelheden gedestilleerd water nodig hebt, en het is nog leuk ook om te observeren en om het fenomeen aan de kleintjes uit te leggen!

Advertisement