Horren schoonmaken: methodes die je moet kennen om ze zo goed mogelijk te houden

door Natasja

23 Mei 2024

Advertisement

Horren die altijd in gebruik zijn en daarom ook vaak vuil worden: die staan ook op de lijst van voorwerpen in huis die met grote regelmaat schoongemaakt moeten worden, of in ieder geval wanneer het vuil goed te zien is. Maar hoe doe je dat? Vaak zijn ze zo geplaatst dat het onmogelijk is om ze los te maken van de rest van het raam of de deur, of het is echt onhandig om dat te doen en ze weer opnieuw te monteren voor de rest van het seizoen. Er zijn verschillende methodes die je kunt toepassen.

Advertisement

1. Verwijderbare horren

ferntastic66/Reddit

De gemakkelijkste horren om schoon te maken zijn zeker die horren die je eenvoudig uit elkaar kunt halen wanneer dat nodig is.

Voor deze horren is het eerste wat je moet doen het grootste deel van het vuil verwijderen met behulp van een bezem, eventueel op het balkon of in de tuin, om zoveel mogelijk stof en vuil te verwijderen.

Als dit gedaan is, neem je de horren mee naar het bad, of eventueel maak je gebruik van de douchebak of een grote wastafel. Het is ook prima om ze bijvoorbeeld in de tuin op het gazon te plaatsen. Kortom, kies plekken die voorkomen dat je de vloer erna moet schoonmaken.

  1. Gebruik eerst water en een borstel met niet te harde (maar ook niet te flexibele) haren, waarbij je schrobt terwijl de waterstraal ook helpt om het vuil eraf te krijgen.
  2. Spuit indien nodig ook een beetje multifunctionele reiniger (het is ook prima om Marseillezeep of heel weinig afwasmiddel in een spuitfles met water te verdunnen) en schrob opnieuw met de borstel, waarbij je meteen afspoelt. Schrob niet te agressief (en gebruik dus ook geen harde borstelharen), want dit kan de afwerking van het gaas beschadigen.
  3. Laat alles goed drogen en zet alles weer in elkaar.

Advertisement

2. Vaste horren of moeilijk weer in elkaar te zetten horren

een man gaat met een kleefroller over een hor om het snel schoon te maken

RIPJ4WZ/Reddit

Bij vaste horren is het een goed idee om niet te lang te wachten met schoonmaken, zodat elke ingreep sneller en gemakkelijker gaat.

Een eerste methode van routineonderhoud, om snel spinnenwebben, haren, stof en ander licht vuil te verwijderen, is het gebruik van een kleefroller. Zo loop je niet het risico dat het gaas vervormt door te veel druk uit te oefenen, zoals soms gebeurt bij het gebruik van borstels of krachtige waterstralen.

Ook hier is het het beste om te proberen schoon te maken met alleen water en zachtjes en geduldig te wrijven tot het vuil is verwijderd. Als dit echter niet voldoende is, kun je altijd de spuitmethode toepassen met een beetje zeep, waarbij je ervoor moet zorgen dat je nooit te veel zeep per keer gebruikt, omdat je dan veel langer en in een veel ongemakkelijkere houding moet spoelen.

Droog alles vervolgens af met een microvezeldoek.

Andere nuttige tips voor het schoonmaken van horren

RuralJuror1234/Reddit

  • Gebruik geen hogedrukreinigers, want die kunnen het gaas vervormen.
  • Giet bij hardnekkige vlekken een beetje alcohol op een microvezeldoek en veeg de hardnekkige vlekken schoon. Veeg daarna onmiddellijk af met het droge deel van de doek.
  • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen (zoals met bleekmiddel), oplosmiddelen of sterkere producten zoals azijn (of in ieder geval niet elke keer) op magnetische of oprolbare horren en vermijd ook deze agressieve stoffen op het frame van geanodiseerd aluminium of gepoedercoate horren, omdat ze de afwerking kunnen beschadigen.
  • Als de horren en het frame van aluminium zijn, vermijd dan om dezelfde reden harde, schurende borstels.

Met een beetje zorg blijven horren altijd schoon!

Advertisement