Insecten in de keuken? Je kunt proberen ze weg te houden met laurier, een eenvoudig en natuurlijk grootmoeders middel

door Natasja

20 Juni 2022

Insecten in de keuken? Je kunt proberen ze weg te houden met laurier, een eenvoudig en natuurlijk grootmoeders middel
Advertisement

De laurier, een plant die over de hele wereld voorkomt en waarvan er verschillende soorten op verschillende continenten voorkomen, is al meer dan duizend jaar bekend en wordt al zolang gebruikt. Het belangrijkste gebruik is natuurlijk het op smaak brengen van vele gerechten met zijn onmiskenbare geur en smaak. Sommige mensen branden het zelfs als wierook, een natuurlijke remedie om gespannenheid te verminderen. Maar de andere beroemde toepassing is het gebruik van zijn unieke geur om insecten af te weren.

Zo kan laurier een nuttige bondgenoot in de keuken worden, niet alleen als ingrediënt, maar juist om insecten zoals mieren op afstand te houden. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Een studie uit 2016 (https://www.scienceopen.com/document_file/05888341-cdc1-4a16-a581-2bf664dc9046/PubMedCentral/05888341-cdc1-4a16-a581-2bf664dc9046.pdf), gepubliceerd in het Iran Red Crescent Medical Journal, had ontdekt dat laurierbladeren daadwerkelijk in staat zijn om een aantal insecten af te weren die vaak granen teisteren, waaronder meelkevers (Tribolium castaneum) en meelmotten (of meeltor). In dezelfde studie werd gemeld dat sommige insecten zo gevoelig zijn voor laurier dat de plant voor hen zelfs functioneert als een insecticide en niet alleen als een eenvoudig afweermiddel - dit was onder meer het geval voor de maïsklander, de graanklander en de eerder genoemde meelkever. Dit zijn echter soorten die gemakkelijker in schuren te vinden zijn dan in huizen.

In onze keukens vinden we namelijk de motten met verschillende namen (ook wel voedselmotten genoemd), waarvan de wetenschappelijke naam Plodia interpunctella is. De werkzaamheid van de lauriermethode tegen deze dieren is niet bewezen door wetenschappelijke studies, maar blijft anekdotisch van aard.

Hoe werkt het middel?

Het gaat er gewoon om laurierbladeren te laten liggen op plaatsen waar zich gewoonlijk ongewenste insecten ophouden, zoals toegangspunten in huis (vensterbanken) voor mieren, en schappen in voorraadkasten waar meel, pasta, rijst, granen worden bewaard.

Zowel verse als gedroogde bladeren kunnen worden gebruikt, en de laatste kunnen ook worden versnipperd. Een van de manieren waarop vroeger laurier werd gebruikt, was door de bladeren tegen de wanden van de potten te drukken waarin de eerder genoemde voedingsmiddelen zaten.

Een kleine wetenswaardigheid: laurierbladeren kunnen ook werken als muggenwerend middel, hoewel ze minder doeltreffend zijn dan andere (eucalyptus, basilicum, anijs), maar in studies die zijn uitgevoerd is de etherische olie gebruikt die uit deze bladeren wordt verkregen. Je kunt dus ook proberen een mengsel van water met druppels etherische olie van laurier rond de voorraadkast te sprenkelen, en de afstotende eigenschappen niet alleen voor muggen benutten!

Advertisement