Mieren in de keuken: 3 methoden om ze uit huis te houden

door Natasja

01 April 2023

Mieren in de keuken: 3 methoden om ze uit huis te houden
Advertisement

Het opmerken van een aantal mieren die in de keuken rondzwerven is iets wat iedereen kan overkomen, en niet zo zelden ook. Als het insecten zijn die we alleen zien, en slechts sporadisch, dan is er niet veel aan de hand. Wanneer we ons echter realiseren dat er een ware karavaan mieren bezig is met hun komen en gaan, dan betekent dit dat er sprake is van een plaag. Voordat het erger wordt, kunnen er enkele preventieve maatregelen worden genomen om ze uit huis te houden.

Er zijn namelijk een aantal voorzorgsmaatregelen om dit te voorkomen, en methoden om van mieren af te komen als ze al in huis zijn.

Advertisement
DonoMonkey/Reddit

DonoMonkey/Reddit

Waarom zien we mieren in huis? Er kunnen vele redenen zijn, en het hangt ook af van het soort mieren en het seizoen. Meestal echter is de aanwezigheid van gemakkelijk toegankelijk voedsel, of zelfs etensresten, een veel voorkomende situatie voor veel plagen.

We zien ze in feite overal waar kruimels en etensresten liggen, vooral bij mooi weer. Als je erover nadenkt, soms zelfs bij een picknick of een eenvoudige lunch in de tuin of ergens buiten, komt er een moment dat een paar mieren zich in de buurt van het voedsel wagen... En soms zijn het er heel veel tegelijk.

Voedsel in de keuken trekt ze ook aan, dus het eerste wat je moet doen is begrijpen waar ze vandaan komen.

1. Observeer waar de meeste langskomen, en concentreer je op degenen die voedsel dragen.
2. Volg ze, zoek uit waar ze het voedsel vandaan hebben, en kijk dan waar ze het mee naar toe nemen: zo ontdek je de ingang die ze gebruiken hebben om in binnen te komen. Daar zul je moeten optreden om te voorkomen dat anderen ook binnenkomen.
3. Ga door met de observatie om uit te vinden waar het nest is, dat is vaak buiten het huis, maar niet altijd.

Het kan dan voldoende zijn om de toegang van andere insecten te blokkeren en de reeds aanwezige te elimineren, of je moet je ook ontdoen van een nest. In het tweede geval kun je het beste deskundigen raadplegen.

Advertisement

Natuurlijke middelen tegen mieren

Natuurlijke middelen tegen mieren

Lizardbreath/Reddit

Er zijn veel insecticiden, zelfs in korrels, tegen mieren: ze zijn giftig, vooral als er kinderen of huisdieren in huis zijn, dus in die gevallen is het beter het risico niet te nemen. Als alternatief kun je het volgende gebruiken:

  • Azijn: de sterke geur is ongewenst voor mieren, net als voor andere insecten. Het ruimt ook het feromoonspoor op dat hen helpt de weg naar voedsel en het nest te vinden. Meng gelijke delen water en azijn in een spuitfles en spuit langs het hele mierenpad, en vooral aan weerszijden van de ingang.
  • Peper: dit heeft ook een sterke geur die afschrikkend werkt. Strooi het rond de ingang, rond voedselvoorraden en overal waar je deze dieren ziet.
  • Diatomeeënaarde van voedselkwaliteit: dit poeder, gemaakt van versteende algen, is dodelijk voor insecten omdat het hun exoskelet aantast. Gebruik het op plaatsen waar mieren komen en waar kinderen of dieren niet gemakkelijk bij kunnen.

In het algemeen is het bewaren van voedsel, ook los voedsel, in geschikte houders in de voorraadkast, het vermijden van te lang open voedsel op de verschillende keukenplanken en het consequent opruimen van kruimels en restjes de beste preventieve maatregel om te voorkomen dat je ongewenste gasten in huis krijgt!

Advertisement