Weg met die witachtige kalksporen van kranen: je hebt alles in huis om ze weer te laten glimmen

door Natasja

17 Oktober 2023

Weg met die witachtige kalksporen van kranen: je hebt alles in huis om ze weer te laten glimmen
Advertisement

Zowel in de keuken als in de badkamer vertoont elk type kraan een hele reeks min of meer zichtbare witachtige sporen na een paar dagen gebruik zonder grondig te zijn gereinigd. Soms worden ze niet goed verwijderd door ze af te nemen met een doekje, misschien blijven er zelfs strepen achter, en in elk geval ziet de kraan er niet zo smetteloos meer uit.

Het is kalk, dat weten we, maar hoe kom je er echt vanaf? Er zijn verschillende methodes om toe te passen, te beginnen met een hele handige die je kunt gebruiken als je ook het glas van de spiegel boven de wastafel of het raam in de buurt moet schoonmaken. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement

Witte vlekken van kranen met glassprays verwijderen

Witte vlekken van kranen met glassprays verwijderen

Creativo

Als je de badkamer schoonmaakt, moet je ook de spiegel aanpakken die meestal boven de wastafel hangt. Net als in de keuken, in de buurt van de gootsteen, vinden we misschien een raam of het glazen deksel van het gasfornuis. Voor al deze oppervlakken gebruiken we meestal een alcoholhoudend reinigingsmiddel in sprayvorm, perfect om glas schoon te maken zonder vlekken achter te laten.

Een glasreiniger is ook handig om witte vlekken van kranen te verwijderen. Je kunt het er rechtstreeks op spuiten, maar het is effectiever om het product op een zachte doek te spuiten en die vervolgens erop te vegen waar het nodig is. Je kranen glanzen weer in één gebaar, zonder dat je andere producten moet gebruiken!

Let op: dit middel kan geen harde kalkaanslag verwijderen, maar werkt alleen bij vlekken die zijn achtergebleven door waterdruppels.

Advertisement

Andere middelen tegen kalksporen op kranen

Andere middelen tegen kalksporen op kranen

Creativo

Azijn helpt heel goed tegen kalkaanslag, ook op kranen.

Als je langdurige kalkaanslag wilt verwijderen, moet je ervoor zorgen dat de azijn minstens een half uur in contact blijft met het oppervlak: dit kun je doen door een schone doek in azijn te drenken en deze om de kraan te spannen. Het zal nodig zijn om te overdrijven bij het gebruik van azijn zodat het niet uitdroogt, maar zonder het onnodig te verspillen.

Als je daarentegen alleen witte sporen moet verwijderen, maak dan gewoon een sprayoplossing van gelijke delen water en azijn en gebruik deze net als de glasreiniger - ook op spiegels en ramen, als dat nodig is!

Op een vergelijkbare manier kun je citroensap gebruiken: voor moeilijke korsten doe hetzelfde als met azijn, terwijl je voor vlekken alleen een spons of doek met sap gebruikt, of zelfs direct de uitgeknepen citroen op het metaal wrijft.

Onthoud altijd dat na elk gebruik van deze middelen, het noodzakelijk is om alles perfect af te spoelen en onmiddellijk te drogen, om de handeling niet teniet te doen.

Een tip die we wel kennen, maar niet altijd onthouden om in de praktijk te brengen, is dus om een schone, droge doek klaar te houden in de buurt van de kraan. Vergeet niet om de kraan na elk gebruik af te vegen (of zonder het te vaak te vergeten), en je zult witte vlekken minder vaak zien!

Advertisement