Weet je zeker dat je je bed op de juiste manier behandelt? Veelgemaakte fouten bij het wassen van lakens

door Natasja

14 Oktober 2023

Weet je zeker dat je je bed op de juiste manier behandelt? Veelgemaakte fouten bij het wassen van lakens
Advertisement

Als we 's avonds naar bed gaan, is onze enige wens om rustig in slaap te vallen en een rustgevende nacht vol heerlijke dromen door te brengen. Daarom is het van het grootste belang om de slaapkamer altijd perfect opgeruimd en schoon te houden en meubels en andere elementen op de juiste manier neer te zetten om ontspanning te bevorderen.

Een detail waaraan we ons met enige regelmaat wijden, maar meestal met weinig aandacht, is het bed en in het bijzonder de set lakens en dekens. Bij het beheer ervan vervallen we meestal in routine, waarbij we ons beperken tot het regelmatig verschonen van lakens en ze in de wasmachine stoppen door een programma te starten zonder er al te veel over na te denken.

Lakens zijn echter ook essentieel om 's nachts volledig tot rust te komen en vrij van nachtmerries te zijn, en we moeten het wassen ervan met zorg en aandacht doen. Wist je dat er veel fouten worden gemaakt bij het wassen van lakens?

We zetten de meest voorkomende hieronder op een rij.

Advertisement

1. Wasfrequentie

1. Wasfrequentie

Pexels

Hoeveel mensen wachten met het verschonen en wassen van overduidelijk vuile lakens? Het te weinig verschonen van beddengoed leidt niet alleen tot problemen met de integriteit van de stoffen, die op den duur met meer moeite weer schoon worden, maar ook tot mogelijke gezondheidsproblemen door de mogelijke verspreiding van ziektekiemen en bacteriën.

De juiste wasfrequentie is om de 2 weken, hoewel dit bij warm weer of als je veel zweet kan worden teruggebracht naar 1 week.

Advertisement

2. Etiketten vergeten

2. Etiketten vergeten

Creativo

Bij het doen van de was lijkt het vanzelfsprekend om het juiste programma te vinden, maar toch is het van het grootste belang om de wasinstructies op de etiketten zorgvuldig te lezen voordat je verder gaat. Elke stof vereist namelijk andere wasmethoden en temperaturen, net zoals de juiste strijkmethoden verschillen. Als je nieuw beddengoed voor de eerste keer wast, zorg er dan voor dat je het op de juiste manier doet.

3. Overbelasting van de wasmachine

3. Overbelasting van de wasmachine

Pexels

Of de wasmachine nu te klein is voor het beddengoed of dat je naast je lakens meestal ook andere kledingstukken wast, het overladen van de wasmachine is om verschillende redenen geen goed idee: naast de mogelijkheid om het apparaat te beschadigen, loop je ook het risico dat je de wasbeurt een tweede keer moet herhalen. Door overbelasting kunnen water en wasmiddel niet alle delen van het wasgoed bereiken, waardoor er vlekken op blijven zitten.

4. Niet apart wassen

Handdoeken en kleding samen wassen met het beddengoed lijkt misschien een goed idee om het aantal wasbeurten te verminderen en het apparaat op volle lading te gebruiken, maar het mengen van verschillende stoffen is in werkelijkheid niet altijd het geval. Elke stof heeft zijn eigen specifieke juiste wasstand en het wassen van verschillende stoffen kan veel wrijving veroorzaken en de stoffen beschadigen.

Als de kleding met knopen en ritsen in de trommel stopt, kunnen er ook scheuren ontstaan op de lakens. Het is daarom veel beter om de lakens apart te wassen.

5. Te agressief wasmiddel gebruiken

5. Te agressief wasmiddel gebruiken

Pexels

De verleiding om meer wasmiddel te gebruiken om de stoffen beter schoon te krijgen is groot, kunnen we begrijpen. Te veel wasmiddel kan echter leiden tot het tegenovergestelde van het gewenste resultaat: het overtollige wasmiddel kan aan de stoffen blijven kleven en vlekken maken, en in sommige gevallen zelfs de vezels doen rafelen, met scheuren en gaten tot gevolg.

Ook het gebruik van een te agressief wasmiddel kan de stoffen gemakkelijk beschadigen. Geef altijd de voorkeur aan natuurlijke, milde wasmiddelen en verkies minder agressieve oplossingen zoals natriumpercarbonaat voor het bleken en verwijderen van vlekken boven bleekmiddel.

Advertisement

6. De kussens één voor één wassen

6. De kussens één voor één wassen

Pexels

Hoofdkussens zijn ongetwijfeld erg volumineus en daarom wassen we ze het liefst afzonderlijk als het moment daar is. Deze artikelen absorberen echter veel water en aan het einde van het wasprogramma worden ze erg zwaar, waardoor de wasmachine niet meer goed kan centrifugeren. Voorkom dit door de lading te verdelen: als je minstens 2 kussens tegelijk wast, voorkom je dat ze erg nat uit de wasmachine komen.

Maak jij ook deze wasfouten toevallig?

Advertisement