Vaatwasmachinebestendig: deze artikelen moeten juist altijd met de hand worden gewassen

Janine image
door Janine

08 Oktober 2023

Vaatwasmachinebestendig: deze artikelen moeten juist altijd met de hand worden gewassen
Advertisement

De komst van de technologie is al jaren onze huizen binnengedrongen, waardoor de huishoudelijke lasten aanzienlijk zijn verlicht: steeds meer mensen vinden het essentieel om bepaalde huishoudelijke apparaten te gebruiken, zoals de vaatwasser.

Niet alleen een besparing in termen van tijd en energie, maar ook economisch, maar er is wel iets om over na te denken: wat kan en vooral wat mag nooit in dit apparaat worden gewassen? In feite is niet iedereen zich ervan bewust, maar een fout maken in deze omstandigheden kan onvermijdelijk onze vaat beschadigen: we hebben besloten een lijst op te stellen van de voorwerpen die altijd met de hand moeten worden gewassen, laten we deze samen bekijken.

Advertisement

Goudkleurig, brons of messing kristal en bestek

Goudkleurig, brons of messing kristal en bestek

Peakpx

Het avondeten is geconsumeerd en het is tijd om de vaat te wassen, of beter gezegd om het af te laten wassen: we doen - wie er één heeft - niets anders dan het grootste deel van het vuil van de vaat afspoelen en deze in het apparaat plaatsen, en dan het programma starten naar keuze en dan kun je comfortabel op de bank gaan zitten terwijl het apparaat het zware werk doet.

Oké, maar je moet wel heel goed weten wat je er absoluut niet in moet doen: bestek, glazen en alles wat van kristal is mag nooit in de vaatwasser! Hetzelfde geldt voor alles wat geel, brons en messing van kleur is: het risico dat deze voorwerpen afbrokkelen, breken of verkleuren is vrijwel gegarandeerd. Maar er is meer, veel meer.

Advertisement

Bronskleurige pannen... maar niet alleen!

Bronskleurige pannen... maar niet alleen!

Pxhere

Potten en pannen zijn zeer nuttige voorwerpen waar we niet zonder kunnen, maar omdat er talloze soorten materialen zijn, zijn ze niet allemaal geschikt voor de hitte en de vaatwasser.

Alles wat van brons is gemaakt, zoals gietijzeren, antiaanbak- en aluminium pannen, moet ver uit de buurt van het bovengenoemde apparaat blijven. Dit geldt uiteraard ook voor de deksels en dan met name voor die van snelkookpannen: zeepdeeltjes kunnen in het veiligheidsventiel terechtkomen!

Houten keukengerei, scherpe messen

Houten keukengerei, scherpe messen

Pickpik

Alle houten gebruiksvoorwerpen kunnen niet "overweg” met ons geliefde elektronische apparaat en hetzelfde geldt voor die hoogwaardige keukenmessen, goed geslepen en met een fijn lemmet: het botsen van deze voorwerpen met elkaar zou er onvermijdelijk toe leiden dat ze de rand van het mes zouden afbreken of beschadigen.

Het is daarom beter om in dit geval de voorkeur te geven aan de "oude" handwas om de juiste aandacht te garanderen voor delicate hulpmiddelen die een behandeling op maat vereisen.

Bonus: wat je niet zou verwachten

Bonus: wat je niet zou verwachten

Creativo

Misschien kende je deze informatie al, maar van sommige objecten had je het minder verwacht dan andere, een voorbeeld? Thermosflessen: het bijzondere hieraan ligt in het feit dat ze de buitentemperatuur kunnen isoleren en daardoor een vloeistof minder onderhevig kunnen maken aan variaties. Deze functie kan echter worden gewijzigd als de afdichting van dit object is beschadigd en daarom niet geschikt is om in de vaatwasser te worden gewassen.

De maatbekers met de verschillende “strepen" erop gedrukt: ze zijn over het algemeen gemaakt van plastic (het niet harde) en mogen daarom sowieso niet op hoge temperaturen worden afgewassen, maar zelfs als je er een van geschikter materiaal had, zou je het risico lopen de schaalverdeling op de maatbeker te wissen, waardoor dit object onbruikbaar zou worden...

De vaatwasser is dus een zegen voor iedereen die er een heeft, maar hij heeft wel duidelijke beperkingen waarvan je je goed bewust moet zijn.

Advertisement