Stof en ziektekiemen in de slaapkamer: 8 oppervlakken en voorwerpen die niet vaak genoeg worden schoongemaakt

Janine image
door Janine

05 Oktober 2023

Stof en ziektekiemen in de slaapkamer: 8 oppervlakken en voorwerpen die niet vaak genoeg worden schoongemaakt
Advertisement

Schoonmaken is een noodzakelijke routine om te zorgen voor een gezonde omgeving waarin je je tijd kunt doorbrengen. Het niet in acht nemen van deze praktijk kan leiden tot de vorming van ziektekiemen en andere organismen die schadelijk zijn voor onze gezondheid, zoals schimmels.

Over het algemeen worden de meest veeleisende schoonmaakbeurten eenmaal per week uitgevoerd: wanneer je meer tijd hebt om je er volledig op te concentreren en aan te wijden. Toch worden delen en punten van het huis, die van fundamenteel belang zijn voor het garanderen van onze totale “veiligheid”, verwaarloosd. Degene waar we je over willen vertellen, bevinden zich allemaal in de slaapkamer.

Advertisement

1. Vloerkleden en vloerbedekking

1. Vloerkleden en vloerbedekking

alexandercho/Freepik

Het is niet ongebruikelijk dat er een vloerkleed in de slaapkamer aanwezig is, het probleem ligt in de zeer grote hoeveelheid stof die deze meubels kunnen vasthouden: als de ramen geopend worden om de lucht in de kamer te verversen, zal er hoogstwaarschijnlijk wat stof in terecht komen, om nog maar te zwijgen van haren.

Om ervoor te zorgen dat ze goed worden schoongemaakt, is het niet voldoende om ze af en toe te stofzuigen: het beste zou zijn om dit elke dag te doen en eventueel een stoomreiniger te gebruiken.

Advertisement

2. Luiken

Een ander punt waar we doorgaans niet veel aandacht aan besteden, is de omgeving van de luiken: door hun structuur zijn ze nogal lastig schoon te maken. Stof kan tussen de horizontale lamellen of tussen de spijlen kruipen en blijft daar totdat het “ontdekt” en handmatig verwijderd wordt.

De beste manier om het stof te verwijderen, is door geduld te hebben en een vochtige doek te gebruiken, en vervolgens het vuil voorzichtig stukje voor stukje te verwijderen. Vergeet ook niet om ze te drogen: als je ze nat laat, kan er nieuw stof op terecht komen…

3. Gordijnen

Gordijnen zijn een meubelstuk dat zowel geliefd is vanwege zijn functionaliteit en de oneindige mogelijkheden om het huis te decoreren, als gehaat als het gaat om het schoonmaken ervan... ze zijn groot, omvangrijk en niet erg praktisch om op te hangen en eraf te halen. Misschien is dit ook de reden dat we de neiging hebben om dat niet te doen en ze af en toe te wassen, maar dit is echt niet aan te raden: stof, maar ook allerlei soorten insecten, kunnen zich achter de prachtige stof verschuilen. Dus wat te doen?

In plaats van ze vaker te wassen - ook al zou dat ideaal zijn -, kun je denken aan het afstoffen met speciale stofdoekjes!

4. Lampen

4. Lampen

aopsan/Freepik

Zou je het ooit gedacht hebben? In een slaapkamer is het heel gebruikelijk dat er nachtkastjes staan ​​en dat daarop een lamp wordt geplaatst. Een object waar bij het opruimen en schoonmaken van het huis niet vaak rekening mee wordt gehouden, maar juist om deze reden - op de lange termijn - de neiging heeft om stof te verzamelen (vooral in de lampenkap).

Vergeet daarom niet met een doek langs en in de lamp te gaan; als je goed wilt doen, kun je overwegen de lampenkap te verwijderen om deze makkelijker en grondiger schoon te maken.

5. Matras en kussens

Het is niet verwonderlijk dat matrassen, kussenslopen, kussens en lakens tot de elementen behoren waar de meeste ziektekiemen en bacteriën zich bevinden: we brengen een aanzienlijk aantal uren door op en tussen deze voorwerpen. Zweet, stof, haar, enzovoorts geven vlekken en blijven erop achter. Juist om deze reden is het een goede gewoonte om de lakens en kussenslopen één keer per week te verschonen. Maar dit is misschien niet genoeg.

De matras zelf – maar ook de kussens – kunnen stof, ziektekiemen en bacteriën opnemen: minimaal één keer per maand een stoomreiniger gebruiken zou de ideale oplossing zijn.

Advertisement

6. Wasmanden

Een andere routine die deel uitmaakt van orde en netheid is de was doen en vervolgens de wasmachine gebruiken. Maar er is nog een stap die je moet doen voordat je de kleding in het apparaat plaatst: ze uit de mand halen waarin ze zijn gegooid. Aan dit laatste wordt onvoldoende aandacht besteed: de meeste mensen realiseren zich niet hoeveel ziektekiemen zich kunnen ophopen in de mand waarin de vuile kleding zit!

Niet iedereen heeft een wasmand in de slaapkamer staan, maar degenen die dat wel hebben, moeten goed nadenken over het zorgvuldig schoonmaken ervan, afhankelijk van het soort materiaal waarvan het is gemaakt.

7. Handgrepen en schakelaars

7. Handgrepen en schakelaars

topntp26/Freepik

We staan ​​er (helaas) niet vaak bij stil, maar deurklinken – net als lichtschakelaars – worden voortdurend aangeraakt. Probeer te bedenken hoe vaak je handen dit op één dag doen. Het is onwaarschijnlijk dat ze altijd perfect schoon en smetteloos zullen zijn: de bacteriën die je meebrengt zullen onvermijdelijk op deze oppervlakken terechtkomen!

Het schoonmaken ervan is niet ingewikkeld: een ontsmettingsmiddel, een product op alcoholbasis, is hiervoor prima geschikt. Het gaat erom deze voorwerpen in gedachten te houden op de "lijst" van wat moet worden gereinigd en gedesinfecteerd.

Advertisement

8. Planten

Tot slot willen we afsluiten met het enige element op deze lijst dat niet echt een object is: planten! We geven ze water, we zorgen ervoor dat ze goed worden blootgesteld aan zonlicht, maar weten we ook zeker dat er geen stof op de bladeren zit? Veel mensen decoreren hun slaapkamer met één of meerdere planten, maar vaak vergeten we ze schoon te maken. Degenen met zeer grote bladeren worden dan gemakkelijk een plek waar stof zich kan ophopen.

Om vuil te verwijderen raden wij aan om planten met een vochtige doek schoon te maken: niet alle planten houden ervan om direct op de bladeren water te krijgen en daarom is dit niet de meest geschikte oplossing om stof te verwijderen.

Uiteraard is het raadzaam – en wij adviseren je dat ook te doen – om ook die hoekjes en gaatjes te controleren, die meer afgelegen hoeken (zoals onder het bed) waar vuil zich gemakkelijk kan ophopen, maar vergeet niet aandacht te besteden aan de objecten waar we je op hebben gewezen.

Advertisement