Branderdeksels worden weer zo goed als nieuw met deze eenvoudige en effectieve methoden

door Natasja

10 Oktober 2023

Branderdeksels worden weer zo goed als nieuw met deze eenvoudige en effectieve methoden
Advertisement

Als er wordt gekookt, wordt de kookplaat vaak vuil en, vooral als je hem niet onmiddellijk schoonmaakt, wordt alles bedekt met vet en aangebrande vlekken; wanneer ze opdrogen, zijn deze vlekken bijzonder moeilijk te verwijderen en vaak hebben zelfs de meest agressieve en dure producten op de markt moeite om de kookplaten weer perfect schoon te krijgen.

Vooral branderdeksels hebben vaak korsten die moeilijk te verwijderen zijn, niet in de laatste plaats omdat we in veel gevallen nalaten om ze aan het eind van de dag schoon te maken. Dus wat te doen als vuil onlosmakelijk verbonden lijkt met de branderdeksels? Als je geen chemische schoonmaakmiddelen wilt gebruiken, die mogelijk schadelijk zijn voor de oppervlakken, maar ook voor ons welzijn en het milieu, kun je je toevlucht nemen tot natuurlijke remedies, die op de juiste manier worden gebruikt om de branderdeksels gemakkelijk hun oorspronkelijke uiterlijk terug te geven, vrij van vlekken en korsten.

Laten we samen uitvinden welke methoden je moet gebruiken voor echt effectieve resultaten.

Advertisement

Vlekvrije branderdeksels met deze natuurlijke remedies

Vlekvrije branderdeksels met deze natuurlijke remedies

Creativo

Gebruik natuurlijke middelen om branderdeksels schoon te maken:

  • Wassoda: een populaire vlekkenverwijderaar en schoonmaakmiddel voor het verwijderen van hardnekkige vlekken uit de was, soda kan op twee manieren worden gebruikt op branderdeksels. De eerste methode bestaat uit het verdunnen van de soda met een beetje water om een dikke pasta te vormen, die je met een spons op de branderdeksels kunt aanbrengen en een paar minuten kunt laten inwerken voordat je gaat schrobben en afspoelen. Bij de tweede methode laat je de branderdeksels weken in een teil met water en wassoda. Na een paar minuten kun je verder gaan met schoonmaken door te schrobben met een spons en af te spoelen.
  • Baking soda: als je geen wassoda hebt, kan gewoon baking soda, die veel vaker in de voorraadkast te vinden is, ook helpen. Je kunt het poeder direct op de branderdeksels strooien en er een druppel afwasmiddel aan toevoegen, vervolgens grondig schrobben met een spons of, voor een meer indringend proces, met een borstel. Spoel af met veel water en droog af met een microvezeldoek.
  • Zout en azijn: dit laatste middel is zeer effectief bij bijzonder aangekoekte vlekken of kalkaanslag. Laat de branderdeksels 30 minuten weken in een oplossing van een glas azijn en 2 eetlepels zout en ze zijn weer zo goed als nieuw door ze gewoon met een spons schoon te wrijven.

Advertisement

Hoe verwijder je vlekken van keukenhaarden

Hoe verwijder je vlekken van keukenhaarden

Air fans/Wikimedia Commons

Maar wat als de moeilijke vlekken op de branderkelken zitten? Het komt voor dat er tijdens het koken voedsel uit pannen morst, waardoor niet alleen het fornuis en de branderdeksels, maar ook de branderkelken vuil worden. In dit geval is de beste methode om een pan water aan de kook te brengen, het vuur uit te zetten, een glas witte azijn toe te voegen en alle branderkelken erin te dompelen.

Als het water op kamertemperatuur is, doop dan een tandenborstel in de azijn-wateroplossing, bestrooi deze met baking soda en schrob hiermee de branderkelken. Spoel grondig af met water en droog af met een microvezeldoek.

Het fornuis is nu perfect schoon!

Advertisement