Geen saaie trappen meer: ​​maak ze tot de blikvangers van het huis met decoraties vol creativiteit

Janine image
door Janine

04 Oktober 2023

Advertisement

Er zijn architecturale elementen in elk huis, die puur als “dienst” ruimte zijn gecreëerd: ze verbinden de omgevingen met elkaar, het zijn niet de ruimtes waar we stoppen om tijd door te brengen, maar waar we gewoon langskomen. Zoals bijvoorbeeld trappen. In feite zijn dit, net als gangen, misschien wel de laatste punten van het huis waar we ons zorgen maken over de inrichting. Zodra we het materiaal en de afwerkingen hebben gekozen, gaan we verder en denken over het design van al het andere. Het kan dus voorkomen dat je standaardkeuzes maakt, of dat deze na verloop van tijd saai worden.

Welnu, het is heel gemakkelijk om de situatie te herstellen, het enige dat nodig is, is een beetje fantasie en creativiteit: we kunnen in feite elke trede op een nieuwe manier decoreren, waardoor de trap in een echte blikvanger van het huis verandert!

Advertisement

Gebruik kleuren om de trap in huis op te fleuren

Een trede in elke kleur, of zelfs maar een deel van sommige... De ideeën om kleuren op een leuke manier te gebruiken zijn eindeloos, en als we ze vervolgens combineren met de kleuren van de muren of balustrades eromheen, kunnen we kunstwerken creëren waar voorheen alles anoniem was.

Advertisement

Regenboogtrappen zijn heel populair op sociale media, waarbij elke trede wordt beschilderd met een tint in het typische verloop van dat magische natuurverschijnsel. Een winnend idee voor witte houten trappen, maar niet alleen. Je kunt een combinatie maken van kleuren, pastel of anders, waarmee je elke trede kunt versieren!

Ben je niet bang om een beetje te overdrijven? Wat dacht je van felle tinten zoals fuchsia? Of misschien andere felle kleuren? Er zijn zelfs mensen die de trap een gouden kleur geven!

Schrijven op de treden van de trap

Het kleurenschema is een mogelijkheid, maar waarom geen opschriften? Het kan leuk zijn – en heel eenvoudig – om er cijfers op te schrijven!

Aan inspiratie geen gebrek, om de treden als een schrift te gebruiken: op elke trede een zin, of een deel, van een citaat dat we mooi vinden.

Advertisement

Boeken, decoratieve patronen en meer: ​​trappen worden kunstwerken

Als we erover nadenken, kan elke stap eruitzien als een liggend boek, en de trede zou de ruggengraat zijn. Dus waarom zou je het niet decoreren met alle titels van je favoriete boeken?

Het is ook een heel leuk idee om behangpapier te gebruiken, met hun eindeloze patronen. Het wordt alleen op de stootborden bevestigd, dus de treden en de rest van de trap fungeren als een interval: het resultaat is een delicate en nooit overdreven uitstraling.

Advertisement

Geeft u de voorkeur aan geometrische patronen? Dan kun je je uitleven met strepen, zigzaglijnen, Griekse motieven en meer, en misschien de uniformiteit herstellen door de kleuren te beperken tot slechts twee voor elk patroon.

Als je niet het risico wilt lopen je ogen te veel te overweldigen en je houdt van boho-motieven, dan kun je kiezen uit een oneindig aantal verschillende kleurrijke patronen.

Advertisement

Een meer delicate en romantische optie zouden bloemenschilderijen kunnen zijn, die doen denken aan de muren bedekt met brokaat en borduurwerk van sommige oude huizen, maar door je alleen te beperken tot de stootborden van de trappen, is er geen risico dat je het overdrijft.

Nog delicater en minimalistischer is om het subtiele decoratieve motief, zoals een tak met bladeren, van de ene trede naar de volgende door te laten lopen. Een ongelooflijk optisch effect.

Advertisement

Laat het maar aan de trapverlichting over

jolanda kagenaar/Pinterest

Dat betekent niet dat kleuren, vormen en dessins de enige manier zijn om trappen te decoreren: ook verlichting kan veel doen. Zowel spotjes in het midden van de stootborden…

... Of misschien opties met een verfijnder ontwerp die de vorm van de trede en de trap omarmen!

Zou je soortgelijke ideeën thuis uit willen proberen?

Advertisement