Niet alleen wit: probeer decoratieve verftechnieken om je huis te transformeren

door Natasja

06 Juni 2024

Advertisement

De oorsprong van decoratieve muurschildering gaat terug tot het begin van de menselijke beschaving, maar het is pas sinds kort dat het zijn huidige definitie heeft bereikt.

Decoratieve muurschildering wordt gebruikt om het uiterlijk van muren te veranderen en stelt ons tegenwoordig in staat om de verveling en eentonigheid van de witte vloer te doorbreken, zodat we de huizen al vanaf de structurele elementen kunnen decoreren. Decoratieve verf kan worden toegepast op muren, maar ook op plafonds, meubels en vloeren, en heeft altijd verschillende afwerkingen die persoonlijkheid en originaliteit toevoegen aan de kamers.

Laten we hieronder eens kijken naar de belangrijkste soorten en technieken van decoratief verven om het huis te transformeren.

Advertisement

1. Roesteffect

@consulatbum/Instagram

Decoratieve verf met roesteffect is perfect om een accentmuur te creëren die de kamers een rustieke uitstraling geeft en herinnert aan het onvermijdelijke verstrijken van de tijd. Veelzijdig en compatibel met veel ondergronden, bevat decoratieve verf met roesteffect meestal metalen deeltjes van ijzer, koper, messing of brons die echte oxidatie ondergaan, waardoor oppervlakken die typische verouderde look krijgen. Gemakkelijk aan te brengen, geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik, in het laatste geval te beschermen met een geschikt fixeermiddel.

Advertisement

2. Cementeffect

@crack_the_shutters/Instagram

Betonlook verf is perfect om inrichtingen in industriële stijl te benadrukken en kan worden gecreëerd met verschillende afwerkingen afhankelijk van het gewenste effect, van de eenvoudigste en meest gladde tot de meest uitgebreide met decoratieve sjablonen met een duidelijk vintage effect.

Dit type verf is meestal in koude grijs- en blauwtinten, vaak met zeer donkere tinten die kunnen worden verlicht door te contrasteren met lichtgekleurde meubels en vloeren of alleen kunnen worden gebruikt voor bepaalde details zoals accentmuren of plafonds.

3. Natuursteeneffect

@pikturat_e_fabjoles/Instagram

Een andere zeer succesvolle decoratieve verf is die met een natuursteeneffect, die inspeelt op de recente behoefte om terug te keren naar de oorsprong door muren te creëren die lijken te zijn gemaakt van natuurlijke elementen zoals ze ooit waren, zoals travertijn of marmer. De decoratieve waarde wordt in dit geval driedimensionaal, met een reliëfeffect dat uitnodigt om het oppervlak met je hand te strelen om de tactiele sensatie te voelen.

Met dit type verf kun je met één penseelstreek elegantie en verfijning aan de muren toevoegen.

4. Parelmoereffect

@fabulousfinishesuk/Instagram

De parelmoereffectverf voegt charme toe aan de muren door het uiterlijk te veranderen afhankelijk van lichtreflecties. De glanzende afwerking geeft elegantie en raffinement aan de kamer en versterkt de lichtheid ervan. In combinatie met pasteltinten is het parelmoereffect perfect voor slaapkamers, waar het een ontspannend zacht licht geeft.

5. Metallic effect

@avkointerior/Instagram

Als je ten slotte de kamers lichter wilt maken door de elegantie ervan te benadrukken, geef de voorkeur aan verf met een metallic effect. Dit type verf is zowel geschikt voor moderne inrichtingsstijlen, waar de overheersende kleuren staal en roest zullen zijn, als voor meer klassieke omgevingen waar de voorkeur wordt gegeven aan zilver- en bronstinten, en zal de elegante en verfijnde uitstraling van het geheel benadrukken.

Hoe ga jij de muren decoreren?

Advertisement