Weg met kalk uit kranen: de methodes om moeilijke aanslag te verwijderen

door Natasja

28 September 2023

Weg met kalk uit kranen: de methodes om moeilijke aanslag te verwijderen
Advertisement

Een van de problemen waar je mee te maken krijgt als het gaat om kranen en leidingen in huis is ongetwijfeld kalkaanslag. Dit is vooral verraderlijk in de filters en bij de kranen, in de badkamer en de keuken maar niet alleen. We weten dat de vorming van die lichtgekleurde afzettingen, die er na verloop van tijd uitzien als een scherp gesteente, precies te wijten is aan de minerale resten die achterblijven door het water dat in de leidingen stroomt, bij de filters stopt en uit de openingen druppelt.

Als er niet voortdurend wordt opgelet om dit fenomeen te voorkomen of om de eerste formaties te verwijderen, zal kalkaanslag uiteindelijk moeilijk te verwijderen verstoppingen veroorzaken, waardoor de filters vervormen en je ze moet vervangen. Er zijn verschillende methoden om dit probleem te verhelpen.

Advertisement

Verwijder kalk uit de kraan met de doekmethode

Verwijder kalk uit de kraan met de doekmethode

Creativo

Hoewel een beetje geschikt product rond en in de kraan wrijven genoeg kan zijn voor de gebruikelijke reiniging, is dit soms niet genoeg en zit het filter vast door kalkaanslag. Het is dan nodig om alles 'zacht' te maken, zodat de kraan weer kan worden gebruikt.

Dan is het nodig om ervoor te zorgen dat de producten zo lang mogelijk in contact blijven met de kalkaanslag, en dat is waar je een oude nodig hebt.

Onder de beste bondgenoten tegen kalkaanslag hebben we, naast de specifieke producten die je kunt kopen, zeker azijn: je kunt in dit geval elk type gebruiken, hoewel witte azijn altijd wordt aanbevolen. Vul een teil met een paar vingers azijn en drenken een doek grondig in de vloeistof. Als het goed doordrenkt is, zonder het te veel uit te wringen, wikkel het strak om het mondstuk en leg een knoop om de kraan. Je moet ervoor zorgen dat het in contact blijft.

Op dit punt kun je ook een plastic zak gebruiken, die je om de doek wikkelt en met een elastiekje of touwtje over de hals van de kraan bindt. Laat een nacht inwerken en verwijder alles de volgende ochtend.

Een groot deel van de kalkaanslag zal zijn opgelost en met behulp van een schroevendraaier kun je voorzichtig de overgebleven kalkaanslag verwijderen en het filter vrijmaken.

Advertisement

Straalbreker en kraan reinigen

Straalbreker en kraan reinigen

SRuhnke/Wikimedia Commons

Nu gaan we verder met het filter: als het niet te veel verpest is door kalkaanslag of door deze handelingen, kan het waarschijnlijk worden hersteld. Dus neem een glazen of keramische kom, vul deze met gelijke delen azijn en water en laat het weken totdat je ziet dat de kalk is opgelost. Je kunt het ook losmaken met een oude tandenborstel met harde haren. Je zult dan zien of het filter weer gemonteerd kan worden.

Gebruik in de tussentijd een in azijn gedoopte tandenborstel om de kalkresten op de kraan weg te schrobben. Schrob indien nodig moeilijke plekken met een pasta van baking soda en water en zorg ervoor dat je de afwerking van de kraan zelf niet beschadigt. Naast azijn kan ook citroenzuur worden gebruikt, wat iets meer tijd vergt.

Als alles weer glimt, kun je het filter terugplaatsen en het water zal weer ongehinderd stromen.

Advertisement