Zo verwijder je schimmel en kalk uit de douchecabine met een paar goedkope ingrediënten

door Natasja

26 September 2023

Zo verwijder je schimmel en kalk uit de douchecabine met een paar goedkope ingrediënten
Advertisement

Een van de noodzakelijke routines, ten minste af en toe, is het grondig reinigen van de douche. Het is zeker geen leuke taak, maar het is essentieel voor een goede hygiëne tijdens het schoonmaken: helaas heeft vuil de neiging om zich in alle kieren op te hopen en spaart het geen plaats, zelfs de badkamer niet.

Integendeel, juist hier hebben ziektekiemen en bacteriën de neiging om zich op te hopen, in de hand gewerkt door de aanwezigheid van sanitair en de vochtigheid die in deze omgeving maar al te vaak een hoofdrol speelt. Schimmel kan om elke hoek op de loer liggen, zelfs tussen de scharnieren van de douchecabine of in een schemerig hoekje waar je niet al te veel aandacht aan besteedt. Laten we eens kijken hoe je vastzittend vuil kunt aanpakken met slechts twee ingrediënten.

Het middel voor een schone, geurige douche

Het middel voor een schone, geurige douche

Creativo

Het enige wat je hoeft te doen is voor wat waterstofperoxide en Marseillezeep te zorgen en vervolgens een oplossing te maken om in een spuitfles te gieten waarmee je gaat spuiten.

Volg deze instructies om het mengsel te maken: combineer twee dopjes waterstofperoxide met een eetlepel zeep direct in de spuitfles. Schud nu goed en spuit een ruime hoeveelheid op het glas van de douchecabine, wrijf krachtig met een spons, spoel af en droog met een doek. De kringen zullen zeker verdwijnen!

Als alternatief voor Marseillezeep kun je ook een theelepel afwasmiddel proberen, of een eetlepel wasverzachter (bij voorkeur een milieuvriendelijke, want deze producten zijn vaak schadelijk voor het milieu).

Wat betreft schimmel en kalk raden we een andere winnende combinatie aan: citroenzuur en baking soda die je voorzichtig aanbrengt met een speciale borstel.

Ammonium of bleekmiddel kunnen ook goed zijn voor dit doel, maar vergeet niet om deze twee producten nooit samen te mengen: ze kunnen schadelijke dampen produceren!

Tot slot raden we nog een andere krachtige verbinding aan, namelijk baking soda in combinatie met witte azijn en citroen: deze 3 elementen kunnen samen gemakkelijk zowel kalk als schimmel verwijderen, terwijl ze de douchecabine een frisse, geparfumeerde geur geven! Probeer een van deze middeltjes en de badkamer wordt schoner dan ooit!

Advertisement

Tips voor een constant schone douche

Tips voor een constant schone douche

wirestock/Freepik

Als vocht aan de basis van het schimmelprobleem ligt, moet ervoor worden gezorgd dat het niet te veel stagneert in de douche: zorg er daarom voor dat je na het douchen de ruimte ventileert door ramen of in ieder geval de badkamerdeur open te zetten, en natuurlijk door de douchecabine open te houden.

Voor kalkaanslag, maar ook voor extra zeepresten, is het handig om altijd een trekker klaar te hebben liggen in de douche. Deze kun je zowel op de wanden van de douchecabine als op de tegels gebruiken, om het water weg te trekken en te voorkomen dat water overal druppeltjes kalkaanslag achterlaat. En als je een complete service wilt, zijn er vaatwassponsjes met een ergonomisch handvat die je kunt vullen met zeep en water: houd het klaar met een beetje afwasmiddel erin en maak de douche regelmatig schoon als je jezelf wast, waarbij je het grootste deel van het water afspoelt en laat weglopen als je klaar bent!

Het is niet eenvoudig schimmel of kalkaanslag te bestrijden!

Advertisement