Ordenen met creatieve recycling: gebruik blikken om de ruimtes fantasievol in te richten

door Natasja

24 September 2023

Advertisement

Er zijn alledaagse voorwerpen die zo veelzijdig zijn dat het bijna zonde is om ze weg te gooien in plaats van ze op een creatieve manier te recyclen, zoals in het geval van blikken. Je vindt ze wel eens in de keuken, maar niet alleen daar, en gooit ze steevast weg als ze eenmaal leeg zijn. Dit zijn die van veel voedingsmiddelen in olie, verschillende conserven, maar ook bepaalde soorten verf en andere doe-het-zelfproducten. En toch kunnen de blikken in kwestie, met hun handige vorm, gebruikt blijven worden als nuttige houders, versierd met handgemaakte decoraties en vervolgens gebruikt worden om ruimtes in te richten volgens je behoeften.

Je moet ze goed schoonmaken en vooral eventuele scherpe randen veilig maken, en dan zijn ze klaar om naar wens te worden aangepast. Bekijk de ideeën hieronder.

Advertisement

De keuken organiseren met blikken

Als ze groot en ruim zijn, zijn ze ideaal om opscheplepels, spatels en keukenborstels in op te bergen, zodat je altijd alles wat je nodig hebt snel kunt vinden zonder urenlang in lades te moeten rommelen.

Advertisement

Op tafel of buiten: ideeën om blikken te recyclen

Het is gemakkelijk om de blikken aan een houten steun te bevestigen, meestal een plank met een handig handvat, en zo heb je een bestekhouder om mee te nemen als je in de tuin of op het balkon eet, of ook als je een buffet aan het voorbereiden bent!

Een ander populair idee is om de blikjes samen te voegen, ze aan elkaar te lijmen en vast te binden met touw, riemen, linten van verschillende soorten en er een zout-, peper- en oliehouder van te maken die in het midden van de tafel kan worden gezet of die kan worden gevuld met wat er tijdens de maaltijd maar nodig is.

Van blikjes tot tijdloze pennenhouders

Als handige bakjes zijn ze ook erg handig op bureaus: je kunt ze op duizend manieren versieren en vervolgens vullen met pennen en potloden.

De buitenkant kan worden beschilderd, bedekt met stof of kurk, of omwikkeld met touw. Er zijn geen verkeerde ideeën, als je maar de te gebruiken techniek leuk vindt!

Advertisement

Het naai-'blikje'

Tutorial via sewverycrafty.com

Als je van naaien houdt, is het handig om een soort miniatuurdoosje te hebben met de dingen die je het vaakst nodig hebt. Je kunt dit maken met behulp van een blikje, 'aangekleed' met een etui met vakjes, zodat alles binnen handbereik blijft.

Opbergbakje, tafel- of keukenorganizer: ideeën voor het recyclen van blikjes

Het idee van de bestekhouder, met blikjes vastgemaakt aan een houder met een centraal handvat, werkt eigenlijk voor allerlei voorwerpen, niet alleen voor bestek.

Advertisement

En blikjes kunnen ook worden bevestigd aan hangende panelen, zodat ze vrije wandruimte innemen in plaats van werkbladen.

Een ander ruimtebesparend idee is een opberghouder van blikjes op een draaibaar dienblad: je kunt alles erop zetten en alles is gemakkelijk terug te vinden.

Advertisement

Meer ideeën om de gerecyclede blikjes te versieren

Wat voor project je ook in gedachten hebt, blikken moeten bijna zeker worden versierd. Meestal worden ze bedekt: je kunt gekleurde stoffen, papier, vilt of EVA-rubber gebruiken, en elk ander materiaal waarvan je denkt dat het de blikjes kan omhullen.

Ook zo kun je gehaakte 'jassen' maken, eventueel speciaal voor voor het naaiblikje!

Heb jij al blikjes gerecycled?

Advertisement