Wasverzachter niet alleen voor de was: ontdek 3 alternatieve gebruiksmogelijkheden thuis

door Natasja

28 September 2023

Wasverzachter niet alleen voor de was: ontdek 3 alternatieve gebruiksmogelijkheden thuis
Advertisement

Het is bijna onvermijdelijk om wasverzachter te gebruiken bij het doen van de was: dat product met de geur die blijft hangen op stoffen, waardoor ze zachter worden en prettiger aanvoelen, is een waardevolle bondgenoot om kleding in topconditie te houden. Het mag nooit teveel worden gebruikt, omdat het anders een averechts effect zou kunnen hebben, maar het is zeker heel nuttig. En wat als datzelfde product ook op andere manieren in huis kan worden gebruikt?

Er zijn namelijk alternatieve toepassingen die het gebrek aan andere producten kunnen compenseren, mocht dat nodig zijn. Of misschien kunnen ze zelfs de vervangende methoden worden die we liever hebben. Laten we er samen een paar bekijken.

Advertisement

Wasverzachter gebruiken om de gootsteen schoon te maken

Wasverzachter gebruiken om de gootsteen schoon te maken

Creativo

Iedereen heeft zijn of haar eigen voorkeursmethode en -tijd om de gootsteen schoon te maken: sommigen gebruiken afwasmiddel direct nadat ze klaar zijn met het afwassen; sommigen wachten even en gebruiken schoonmaakmiddelen die specifiek zijn voor het soort materiaal waar de gootsteen van gemaakt is; sommigen nemen liever hun toevlucht tot zelfgemaakte alternatieven zoals azijn of baking soda. Allemaal goede oplossingen, maar hoe zit het met het idee om wasverzachter te gebruiken?

Het is een schoonmaaktruc die erg populair is op sociale media, dankzij verschillende video's die het eenvoudige en blijkbaar echt effectieve proces laten zien. Hoe doe je het? Je sluit de afvoer in de gootsteen af, neemt dan een of maximaal twee volle schepjes wasverzachter en giet er een in elke spoelbak, gevolgd door kokend water - een volle waterkoker of middelgrote pan. En dan... wacht je! Gemiddeld hebben we het over 4 uur, waarin af en toe kokend water wordt toegevoegd. Als alles koud genoeg is, wordt het losgeweekte vuil eraf geschraapt en wordt de spoelbak geleegd. Zonder moeite, ondanks alle lastige korstjes, en daarbij verspreidt zich een heerlijke geur door het huis.

Het is echter onvermijdelijk om te onthouden dat wasverzachters vaak formules hebben die helemaal niet milieuvriendelijk zijn en zelfs schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Bij eenmalig gebruik is de schade klein, dus is het beter om de voorkeur te geven aan andere middelen voor regelmatige schoonmaak.

Advertisement

Wasverzachter op tapijten

Wasverzachter op tapijten

pxfuel.com

Wasverzachter is een uitstekende luchtverfrisser, die je ook af en toe kunt gebruiken op tapijten en vloerkleden en is vooral een handig middel voor als je dieren in huis hebt. Gebruik een spuitfles gevuld met lauw water (bij voorkeur gedestilleerd), waarin je ook 1 eetlepel baking soda en 2 of 3 eetlepels wasverzachter hebt opgelost.

Verstuif (bij voorkeur met een verstuiver) op het tapijt zonder het te veel te impregneren: je moet voorkomen dat de vezels te nat raken, dus verstuif zachtjes op een afstand van ongeveer 15-20 cm en laat het inwerken.

De verzachter voor glanzend glas

De verzachter voor glanzend glas

Liliana Drew/Pexels

Om glas en spiegels te wassen zonder kringen achter te laten, kun je wasverzachter gebruiken. Dit is ook een populaire online truc, waarvoor je ook warm water en een katoenen of microvezeldoek nodig hebt.

Doe een maatschepje (of minder) wasverzachter in een grote kom, vul deze voor 3/4 met warm water en meng goed. Het mengsel moet heel vloeibaar zijn, dus voeg water toe als dat nodig is. Neem de schone lap of doek, laat hem weken en wring hem goed uit voordat je hem op het glas gebruikt. Maak regelmatige, rechte bewegingen. Het maakt niet alleen schoon, maar laat ook een aangename geur achter en schijnt ook te voorkomen dat water kalkaanslag achterlaat op het glas.

Het is ook een handig mengsel voor tegels of om radiatoren schoon te maken en in deze gevallen kun je ook een eetlepel baking soda toevoegen.

Heb jij deze alternatieve toepassingen van wasverzachter al geprobeerd?

Advertisement