Reinig de bank in slechts 5 minuten: geen gedoe meer met de dekselmethode

door Natasja

21 September 2023

Reinig de bank in slechts 5 minuten: geen gedoe meer met de dekselmethode
Advertisement

Hoe fijn is het om na een drukke dag te relaxen op de bank, maar hoe vervelend is het als je merkt dat hij vies is of stinkt. Met de afneembare hoezen kun je het schoonmaken aan de wasmachine overlaten, maar als het niet mogelijk is om de kussenslopen apart te wassen, moet je het met de hand doen. Het kost even moeite, maar als je je toevlucht neemt tot de dekseltruc, halveer je tijd en moeite.

Het is een truc die populair is geworden op sociale media, waar veel mensen deze truc hebben uitgeprobeerd. Het idee is dat het oppervlak van het deksel van een pan groter is dan dat van de hand, dus met elke veeg maak je een groter oppervlak van de bekleding schoon door gelijkmatige druk uit te oefenen.

Hoe werkt de dekselmethode

Hoe werkt de dekselmethode

Creativo

Alles wat je nodig hebt is een deksel van een kookpan of steelpan die groot genoeg is in diameter. Vervolgens heb je een microvezeldoek of een oude handdoek nodig en het mengsel om je bekleding schoon te maken klaar in een kom - je kunt ook een geschikte spray gebruiken.

De werkwijze is heel eenvoudig:

  1. Meng het door jou gekozen schoonmaakmiddel voor bekleding in een kom of teil.
  2. Dompel de doek of handdoek in het mengsel, laat het weken en wring het vervolgens goed uit.
  3. Leg de doek op de bank (of een vlakke ondergrond) en leg het deksel erop. Sluit de flappen van de doek rond het handvat van het deksel, zodat de doek aan de onderkant strak gespannen blijft.
  4. Als je daarentegen een sprayproduct gebruikt, voer gewoon de vorige stap uit en spuit het product rechtstreeks op de doek die al rond het deksel is gewikkeld en gespannen.
  5. Haal het deksel over de bank en oefen daarbij constante druk uit.
  6. Indien nodig, plaats de doek weer in de kom of teil en knijp hem uit, waarbij je de stappen herhaalt totdat de hele bank schoongemaakt is.

Als het nodig is om uit te spoelen, kun je een andere doek (of meer dan één) gebruiken die gewoon in water is gedrenkt.

Het belangrijkste is dat wanneer je de doek met water en zeep erover heen haalt, deze nooit druipt van het product, zodat de bank niet doordrenkt raakt met vocht.

Advertisement

Producten voor het wassen van de bank

Over het algemeen is voor de verschillende soorten banken het multifunctionele mengsel dat je thuis kunt maken zonder bang te hoeven zijn dat je de bekleding beschadigt, gebaseerd op water en Marseillezeep, waaraan je ook een beetje baking soda kunt toevoegen.

In het geval van microvezelbanken kun je echter ook afwasmiddel gebruiken, waarbij je twee theelepels in een teil met ruim lauw water giet. Ook voor dit type bekleding kun je isopropylalcohol gebruiken, één deel daarvan met twee delen water. Spoel na het afvegen uit met alleen water.

In het geval van leren banken is het beter om de voorkeur te geven aan geschikte producten of een mild neutraal zeepsop te gebruiken.

Heb jij deze truc al eens uitgeprobeerd?

Advertisement