Kaneel en azijn: reinig en parfumeer je huis met één doe-het-zelfproduct

door Natasja

22 September 2023

Kaneel en azijn: reinig en parfumeer je huis met één doe-het-zelfproduct
Advertisement

Als je goed wilt schoonmaken, maar ook een lekkere geur in huis wilt achterlaten, moet je meestal een reeks schoonmaakstappen doorlopen en de luchtverfrisser als laatste stap van het karwei laten. Maar als je een multifunctioneel product gebruikt, kun je de tijd tijdens het schoonmaken aanzienlijk verkorten. En om tegelijkertijd te ontvetten en te parfumeren, kun je een eenvoudig preparaat gebruiken op basis van natuurlijke ingrediënten die gemakkelijk in huis te vinden zijn.

Zo kun je met één gebaar de verschillende oppervlakken grondig reinigen en ook een aangename geur achterlaten in de kamers.

Advertisement

De doe-het-zelf reiniger met azijn en kaneel

De doe-het-zelf reiniger met azijn en kaneel

Creativo

We weten allemaal dat witte azijn een geweldige bondgenoot is voor een heleboel klusjes in huis: het is natuurlijk en niet-vervuilend en het is een mildere vervanger voor bleekmiddel en andere chemicaliën. Het verwijdert kalkresten, neutraliseert onaangename geuren en heeft antibacteriële eigenschappen, waardoor het perfect is voor het ontsmetten van oppervlakken. Het kan in absolute vorm worden gebruikt, voor harde materialen, of voldoende verdund voor meer delicate materialen, waardoor het een troefkaart is in het hele huis.

Het heeft echter geen bijzonder aangename geur en soms duurt het even voordat die scherpe, doordringende geur uit een kamer is verdwenen. Daarom kun je, waar je het gewend bent te gebruiken, dit nadeel verzachten door het zelfs te bedekken met een aangename geur, zoals de kruidige geur van kaneel.

De geur van deze specerij, die je op twee manieren kunt gebruiken, is onmiskenbaar:

  • De stokjes gebruiken: maak een fles water en azijn klaar in gelijke delen (of in de verhouding die het best past bij het soort schoonmaak dat je moet doen), en steek gewoon een of twee kaneelstokjes in de fles. Laat enkele uren trekken voordat je het product gaat gebruiken, zodat de kaneel ook de typische geur aan de vloeistof afgeeft.
  • De essentiële olie gebruiken. Deze methode is niet alleen directer, maar ook effectiever als je de eigenschappen van kaneel - dat ook schimmelwerend werkt - wilt benutten. In feite zijn essentiële oliën hardnekkiger en concentreren ze de eigenschappen van planten; bovendien hoef je maar een paar druppels olie aan het preparaat toe te voegen, goed te mengen en je ruikt de geur al.

Met dit preparaat kun je vervolgens glas, spiegels, sanitair, kranen en oppervlakken in het algemeen schoonmaken!

Advertisement

Kaneel om het huis te parfumeren

Kaneel om het huis te parfumeren

Kjokkenutstyr/Wikimedia Commons

De geur van kaneel kan op verschillende andere manieren worden gebruikt om het huis te parfumeren.

  • De steelpanmethode: laat een kleine steelpan met water ongeveer tien minuten koken en leg er een kaneelstokje in, of zelfs maar een theelepel kaneelpoeder. Je kunt ook andere kruiden toevoegen, zoals steranijszaad, of fruit, zoals sinaasappelschijfjes, ook gedroogd.
  • Met baking soda: baking soda absorbeert geurtjes en vocht, maar neemt ook de aroma's op die je erin stopt. Je kunt dus wat kaneelpoeder mengen in een kommetje baking soda, of er een paar druppels essentiële kaneelolie in doen, en je hebt een geweldige luchtverfrisser voor in huis. Als je vervolgens van die baking soda een reinigingspasta maakt door het te mengen met een beetje water, dan zal je product al een heerlijke smaak hebben.

Wil je de geur van kaneel in huis?

Advertisement