Werkt de wasmachine niet goed? De onderhoudsstappen die je niet moet vergeten

door Natasja

21 September 2023

Werkt de wasmachine niet goed? De onderhoudsstappen die je niet moet vergeten
Advertisement

Er is geen enkel huishoudelijk apparaat dat niet regelmatig gerepareerd en voortdurend onderhouden moet worden, en de wasmachine is daarop geen uitzondering. Als we nalaten om verschillende onderdelen te controleren en schoon te maken, zal de wasmachine uiteindelijk zijn werk niet meer doen, met als gevolg onbevredigend wasgoed en, na verloop van tijd, schade aan het apparaat zelf.

Daarom is het de moeite waard om een aantal gewoonten aan te nemen die ervoor zorgen dat de wasmachine goed wordt onderhouden, vanaf het moment dat hij wordt gebruikt. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement

Wasmachineonderhoud: pas op voor wasmiddelen en wasverzachters

Wasmachineonderhoud: pas op voor wasmiddelen en wasverzachters

Creativo

We weten allemaal dat we nooit de aanbevolen doses wasmiddel en wasverzachter per lading moeten overschrijden. Als je dat wel zou doen, zou je in plaats van beter te wassen of lekkerder te ruiken, het tegenovergestelde resultaat krijgen, met productophoping in de kleding, maar ook in het apparaat zelf.

Maar zelfs als je hierop let, merk je dat er periodiek wasmiddelresten achterblijven in het bakje waarin je het wasmiddel giet. Als je dat ziet, moet je het verwijderen en dat kun je doen met een vochtige doek, eventueel met waterstofperoxide. Maar je kunt het verschijnen van deze afzettingen ook voorkomen of uitstellen met een eenvoudig hulpmiddel: producten afwisselen. Wasmiddelen hebben verschillende formules en door verschillende wasmiddelen te gebruiken in opeenvolgende wasbeurten, kan elk wasmiddel een deel van het achtergebleven vuil van de vorige wasbeurten verwijderen.

Het is dus aan te raden om af en toe op hoge temperatuur te wassen of een lege wascyclus te draaien, waarbij je een beetje witte azijn (of waterstofperoxide, of mild bleekmiddel - de chloorvrije soort) in het bakje van de wasmachine doet.

Advertisement

Vergeet nooit filter en afdichtingen

Vergeet nooit filter en afdichtingen

Creativo

Al het vuil dat niet met het water wegloopt, verzamelt zich in het filter van de wasmachine: dierenharen, haren en nog veel meer verzamelen zich op een plek die maar al te vaak vergeten wordt schoon te maken. Het is echter niet moeilijk om dit te doen.

Als de wasmachine een bovenlader is, zit het filter meestal aan de achterkant; bij apparaten met voorlader zit het onder de deur, in een van de onderste hoeken. Bedek in ieder geval voordat je de deur opent de vloer met doeken om het water op te vangen dat uit het apparaat komt. Als de deur open is, zie je een knop die je linksom moet losdraaien, en als er kalkaanslag is, moet je je handen gebruiken (maar geen ander gereedschap) om hem los te draaien.

Verwijder het grootste deel van het vuil rond het filter en week het stuk in een teil met warm water en wat witte azijn, eventueel ook wat baking soda, spoel het daarna af en droog het. Voordat je het terugplaatst in de wasmachine, moet je ook de behuizing schoonmaken van alle resten en goed drogen.

De afdichting van de deur kun je schoonmaken met een spons of doek met water, zeep en een beetje baking soda. Neem vervolgens een doek, drenk het in waterstofperoxide en plaats het in de rubberen plooien. Laat het een paar uur zitten en haal het er dan uit - dit verwijdert ook de schimmel!

Een beetje zorg zoals dit zorgt ervoor dat je wasmachine lang meegaat.

Advertisement