De zweetgeur uit je kleding houden: de trucs voor altijd lekker ruikend wasgoed

door Natasja

18 September 2023

De zweetgeur uit je kleding houden: de trucs voor altijd lekker ruikend wasgoed
Advertisement

De warmte van bepaalde seizoenen, drukke dagen, de sportschool: er zijn veel redenen waarom kleding elke dag vuil kan worden door zweet en daarnaar blijft ruiken tot het goed gewassen wordt. Soms lukt het niet om de onaangename zweetgeur uit de kleding te verwijderen door een niet correcte wasbeurt en zit je met kleding die wel uit de wasmachine komt, maar eigenlijk niet draagbaar is.

Meestal is zo'n frustrerend resultaat het gevolg van een onoplettendheid of een onbewuste fout: er is maar weinig voor nodig om te voorkomen dat je met zweet doordrenkte kledingstukken opnieuw moet wassen. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement

Waarom stinkt zweet?

Waarom stinkt zweet?

Creativo

Het zweet dat door de klieren wordt afgescheiden heeft op zich geen geur, maar de geur die we allemaal kennen is het resultaat van de inwerking van bacteriën die in contact komen met zweet. Wanneer bacteriën ons zweet opnemen, scheiden ze organische zwavelverbindingen af die thiolen https://www.rsi.ch/news/vita-quotidiana/eta-beta/Puzza-dascelle-ecco-perch%C3%A9-4267205.html#:~:text=A%20rendere%20puzzolenti%20le%20molecole,delle%20cipolle%20o%20della%20carne. worden genoemd en die naar zwavel, uien of vlees ruiken.

Zweet bestaat voor het grootste deel uit water en een beetje zout. En slechts in kleine hoeveelheden vinden we ook ureum, aminozuren, melkzuur, vetten en suikers. Als we ons wassen, verwijderen we niet alleen het zweet, maar ook de micro-organismen (en wat ze afscheiden) van onze huid, en zo krijgen we onze geur terug.

Op kleding blijft de geur echter langer hangen, vooral als we de met zweet (en bacteriën) doordrenkte stof niet snel hebben gewassen. Als je bedenkt dat die micro-organismen bij temperaturen van 30-40 graden Celsius nog steeds probleemloos overleven en dat veel materialen echter niet op hogere temperaturen gewassen kunnen worden, is het nodig om op verschillende manieren te werk te gaan om het te laten verdwijnen, door de kledingstukken op de juiste manier voor te behandelen.

Advertisement

Hoe verwijder je zweetgeur uit kleding?

Hoe verwijder je zweetgeur uit kleding?

RDNE Stock project/Pexels

Het eerste wat je kunt doen is azijn, in gelijke delen verdund met water, op de kleren spuiten zodra je ze uittrekt en voordat je ze in de wasmand doet. Azijn heeft een doordringende geur die daarna verdwijnt, maar het heeft ook antibacteriële eigenschappen die onaangename geuren daadwerkelijk elimineren. Gebruik dit middel echter alleen op donkere kleding en niet op delicate stoffen of bepaalde soorten synthetische stoffen. Het is altijd het beste om een verborgen hoekje van het kledingstuk te testen om te zien of de azijn het uiterlijk op een of andere manier verandert. We raden altijd witte alcohol of wijnazijn aan, die geen vlekken achterlaten op kledingstukken.

Anders kan witte wijn (altijd op stoffen die niet verpest dreigen te worden door contact ermee) worden gebruikt om kledingstukken vlak voor het wassen voor te behandelen: vul een teil met lauw water, giet er een glas witte wijn bij en laat het een uur of ten minste 30 minuten weken, voordat je het uitspoelt, uitwringt en doorgaat met de gebruikelijke wasbeurt.

Citroenzuur is een uitstekend alternatief, handig voor lichtgekleurde kleding (op donkere kleding kan het echter verkleuring veroorzaken, dus test het altijd eerst). Je hebt ongeveer 4 eetlepels citroenzuur per liter warm water nodig. Vul een teil met citroenzuur en laat je kleding hierin een uur weken voordat je verder gaat met de normale was.

Tot slot baking soda: maak eerst een teil met vijf liter water klaar waarin je twee eetlepels baking soda oplost. Laat het 30 minuten oplossen en laat je kleding er vervolgens een nacht of enkele uren in weken. Daarna kun je gewoon wassen.

Met deze trucs heb je geen zweetgeur meer in je kleding!

Advertisement