Vieze overhemdkraag: verwijder vlekken en maak het weer als nieuw met eenvoudige huismiddeltjes

door Natasja

16 September 2023

Vieze overhemdkraag: verwijder vlekken en maak het weer als nieuw met eenvoudige huismiddeltjes
Advertisement

Op elk overhemd of blouse kunnen, door het dragen, vlekken verschijnen op specifieke plaatsen: de kraag en de manchetten zijn in feite de delen die eerder versleten en vuil worden dan de andere. De stof die tegen de huid van de kraag wrijft, kan op den duur vlekken krijgen door zweetsporen, maar ook door huidproducten (lotions en crèmes), zelfs make-up of haarproducten.

Dit zijn vlekken die niet altijd verdwijnen bij regelmatig wassen, en niemand vindt het prettig om te weten dat ze zichtbaar blijven op het kledingstuk wanneer het weer wordt gedragen. Om ze echter te laten verdwijnen, kunnen enkele huismiddeltjes, zoals de onderstaande, nuttig zijn.

Advertisement

Kraagvlekken: een middel van de wasserij

Kraagvlekken: een middel van de wasserij

Creativo

Sommige wasserijprofessionals gebruiken een ietwat ongebruikelijk maar repliceerbaar middel https://kellysdrycleaners.com/blog/how-to-get-stain-out-of-collars-and cuffs/#:~:text=Make%20a%20paste%20using%20dish,shirt%20in%20the%20washing%20machine. om vlekken op de kraag of manchetten van een overhemd te behandelen die anders niet gemakkelijk verdwijnen. Naast topische behandelingen, of misschien zelfgemaakte, is een product dat van pas kan komen vaatwaspoeder, d.w.z. de milieuvriendelijke en geconcentreerde versie van normaal afwasmiddel.

Je maakt een pasta door een eetlepel poeder te mengen met een druppel water en die pasta wrijf je voorzichtig met een oude tandenborstel op de vlek. Vervolgens laat je het kledingstuk 20 minuten weken en spoel je het grondig uit om alle sporen van het afwasmiddel te verwijderen. Daarna kan het overhemd gewoon worden gewassen.

Advertisement

Huismiddeltjes voor het verwijderen van vlekken uit overhemdkragen

Huismiddeltjes voor het verwijderen van vlekken uit overhemdkragen

Karolina Grabowska/Pexels

In huis hebben we andere producten die handig zijn voor het verwijderen van vlekken op kragen en manchetten van overhemenden, waaronder:

  • Witte azijn: dep het gebied met een beetje azijn verdund met water in gelijke delen, of, nog beter, laat het kledingstuk (of in ieder geval het getroffen gebied) weken in lauw water waarin je azijn giet. Laat het een kwartiertje weken, maar indien nodig tot een uur. Ga daarna verder met normaal wassen.
  • Baking soda: meng 4 eetlepels met 60 ml water tot een pasta. Week ondertussen het gebied met de vlekken in warm water. Neem dan de pasta en smeer deze met een oude tandenborstel (of door de uiteinden van het kledingstuk tegen elkaar te wrijven) op de vlek. Wacht 30 minuten, spoel dan uit en ga verder met de gebruikelijke wasbeurt.
  • Waterstofperoxide: je kunt het gebruiken als een plaatselijke behandeling door het over de vlek te gieten en een beetje te wrijven. Wacht niet te lang met uitspoelen als het kledingstuk gekleurd is; als het wit is, kun je het langer laten zitten. Laat het anders een uur weken in water en waterstofperoxide. Spoel het daarna uit en ga verder met normaal wassen.

Heb jij wel eens een van deze methodes geprobeerd?

Advertisement