9 creatieve manieren om je favoriete oude T-shirts te recyclen

door Natasja

16 September 2023

9 creatieve manieren om je favoriete oude T-shirts te recyclen
Advertisement

Wie heeft er niet minstens één T-shirt in de kledingkast? Het is vaak een kledingstuk dat gekoppeld is aan belangrijke gebeurtenissen en herinneringen, of gewoon een favoriet kledingstuk dat je bij duizend gelegenheden gebruikt. Ze zijn veelzijdig, kunnen ook je smaak en stijl uitdrukken: een eenvoudige vorm waarmee ieder over zichzelf kan vertellen. Het is dan ook onvermijdelijk dat je ze uiteindelijk veel gebruikt, tot het punt dat je ze verslijt en moet weggooien, of ze op zijn minst degradeert tot kleding voor in huis.

Maar wat als dat niet het enige einde is dat de T-shirts, vooral je favoriete, kunnen hebben? Met de juiste recyclingideeën kun je er inrichtingselementen of zelfs modeaccessoires van maken om ze op een nieuwe manier te blijven dragen. Ontdek hieronder enkele ideeën.

Advertisement

Recycle T-shirts en richt je huis creatief in

Er zijn T-shirts waar je nooit afstand van wilt doen, T-shirts die je misschien zelfs niet meer draagt omdat ze gerafeld of vervaagd zijn. Het beste idee is om er foto's van te maken die je kunt versieren door eenvoudigweg canvas met ze te bedekken of ze zelfs gewoon in te lijsten. Een leuk idee!

Advertisement

Matten gemaakt van gerecyclede stof zijn een andere handige hulpbron: hiervoor wordt een reep stof gebruikt die gemaakt is van de lange, dunne knipsels van een kledingstuk, inclusief T-shirts. Dit is een perfect idee voor T-shirts die nu echt kapot en versleten zijn.

Er zijn verschillende methodes om matjes te maken met deze stoffen webben: met haakwerk, met kleine restjes om gaten in een net te vullen of zelfs (ook hier met haakwerk) om een koord van plastic zakken te bedekken. Toprecycling!

Bij het gebruik van deze technieken houdt het niet per se op bij het bewerken van een plat tapijt of matje: net als bij haakprojecten kun je schalen, dienbladen, manden en nog veel meer maken.

Van oude T-shirts tot op maat gemaakte modeaccessoires

Van oude T-shirts tot op maat gemaakte modeaccessoires

Tutorial via juliemeasures.com

En wat denk je van T-shirts te blijven dragen, alleen niet als kledingstuk? Je kunt er namelijk modeaccessoires van maken. Een idee is bijvoorbeeld om er comfortabele hoofdbanden van te maken.

Advertisement

Online kun je ook duizend ideeën vinden voor het maken van zachte en kleurrijke halskettingen, afhankelijk van de breedte van het stukjes stof, maar ook van de lussen van de 'draden' of de bewerkingstechnieken.

Tutorial via alisaburke.blogspot.com

Tutorial via alisaburke.blogspot.com

Je kunt bijvoorbeeld dunne vlechten maken als hoofdband of haarband, zacht en een beetje boho.

Advertisement

Je kunt de stukjes stof rond metalen of plastic armbanden wikkelen om ze helemaal nieuw en persoonlijk te maken.

Tutorial via mommypotamus.com

Tutorial via mommypotamus.com

In slechts een paar minuten verandert een groot T-shirt van een stevige stof gemaakt in een fantastische shopper, lichtgewicht en gemakkelijk op te vouwen en overal mee naartoe te nemen.

Welk idee vind jij het leukst om je T-shirts te recyclen?

Advertisement