Verbrande olie in de oven: verwijder aangekoekt vuil zonder onnodige moeite

door Natasja

14 September 2023

Verbrande olie in de oven: verwijder aangekoekt vuil zonder onnodige moeite
Advertisement

Het is moeilijk voor te stellen dat elke bereiding in de oven geen vuilresten achterlaat, maar als het gaat om spatten olie en verschillende voedingsmiddelen die aan de wanden of bodem van de kookruimte blijven kleven, weten we dat we ons zo snel mogelijk moeten ontdoen van het verbrande en aangekoekte vuil als we niet willen dat de situatie erger wordt.

Hoe langer we het grondig schoonmaken uitstellen, hoe moeilijker en tijdrovender het wordt. Het is helemaal niet verleidelijk, maar vroeg of laat moet je je erbij neerleggen. Er zijn trucjes die ons helpen het proces te versnellen, ook met ingrediënten die we vaak in de keuken hebben.

Advertisement

Verbrand vuil in de oven: neem maatregelen tegen korsten

Verbrand vuil in de oven: neem maatregelen tegen korsten

Creativo

We weten allemaal dat het nutteloos is om alleen de verkoolde etensresten te schrobben; het kan zelfs schadelijk zijn voor de wanden en bodem van de oven zelf. Het is dus noodzakelijk om het vuil eerst zacht te maken, zodat het later gemakkelijker te verwijderen is.

Hier komt een populair oma's middeltje van pas, namelijk om een kom azijn of citroensap (of zelfs citroenzuur opgelost in water) ongeopend in de oven te laten staan.

Dit kan aan het einde van het bakken worden gedaan, waarbij de restwarmte van de oven wordt gebruikt zonder meer energie te verbruiken, of ook door de oven gewoon aan te zetten op een lagere temperatuur (80-100° is al prima). Na minstens 30 minuten waarin de stoom van deze natuurlijke ontvettende stoffen in de oven heeft gewerkt, zou hardnekkig vuil veel beter hanteerbaar moeten zijn.

Advertisement

Olie en aangebrand voedsel uit de oven halen

Olie en aangebrand voedsel uit de oven halen

Creativo

Op dit punt gaan we over op het schoonmaken, wat al iets gemakkelijker zal zijn. Als de korsten nog steeds een beetje hard lijken, maak dan een pasta van 5 eetlepels baking soda, 2 eetlepels waterstofperoxide en een beetje afwasmiddel (maar Marseillezeep is ook prima). Meng goed en gebruik dan een kleine spons om het op de plekken te wrijven waar het vuil het hardnekkigst is. Het moet ook aan verticale delen kunnen kleven, zo niet, pas dan de consistentie aan met meer water of meer baking soda. Laat het een kwartiertje inwerken, in die tijd kun je misschien de roosters of het glas van de deuren onder handen nemen.

Verwijder met dezelfde spons het vuil samen met de pasta en wrijf in waar nodig.

Voor eventuele resthalo's kies je opnieuw azijn, of citroen of citroenzuur (afhankelijk van wat je in de kom hebt gebruikt): verdun met een beetje water en wrijf met een doek over de binnenkant van de oven. Je kunt ook een druppel afwasmiddel toevoegen voor een effectiever product.

Het enige wat overblijft is afspoelen met een vochtige doek en de oven is weer zo goed als nieuw.

Advertisement