Pas gewassen beddengoed ruikt nog steeds vies? Kom erachter wat de mogelijke oorzaken zijn

door Skip

11 September 2023

Pas gewassen beddengoed ruikt nog steeds vies? Kom erachter wat de mogelijke oorzaken zijn
Advertisement

Beddengoed wassen, wat altijd een berg oplevert die je moet wegwerken en waarvan je hoopt dat je die niet snel weer opnieuw hoeft te wassen. Maar wat doe je wanneer het nog steeds een beetje vies ruikt, ook als je het pas net uit de wasmachine gehaald hebt, wat doe je dan? Er kunnen veel oorzaken zijn en je moet uitvinden welke dat zijn; zo verspil je in de toekomst geen tijd, moeite, stroom en wasmiddel.

Aangezien het een flinke lading was betreft die de wasmachine met regelmaat te verwerken krijgt is het goed om een aantal dingen te onthouden waar je scherp op moet zijn; ook al kan je hierbij soms het idee hebben dat dit ingaat tegen wat je over het algemeen zou moeten doen tijdens het wassen.

Advertisement

Waar je op moet letten bij het wassen van beddengoed

Waar je op moet letten bij het wassen van beddengoed

Creativo

Dat je wasmachine niet te vol moet stoppen dat is algemeen bekend, en hoewel je met kledingstukken hier nog wel controle over hebt is dat met beddengoed wel een ander verhaal. Het zijn wascycli die die lang duren, daarna moet het in de droger of uitgehangen worden. En als van verschillende bedden de lakens moeten worden afgehaald in huis, tja dan moet je dagen gaan achter elkaar gaan wassen en dan raak je de motivatie wel een beetje kwijt.

Maar de trommel wel te vol doen kan het resultaat geven dat je de was weer opnieuw zal moeten doen. Als de trommel te vol komt het water en het wasmiddel niet goed door de stof en kan het vuil en het wasmiddel niet af worden gevoerd naar behoren. Onthoud dus altijd dat je de wastrommel hoogiut tot drie vierde van de capaciteit vult.

Een ander dingetje dat ook nog heel erg belangrijk is is dat je het deurtje open zet en open laat staan zodra de wasmachine klaar is. Het ideaalst is als je de wasmachine binnen enkele minuten leegt en dat je, ook nadat wasmachine geleegd is, je niet meteen de deur sluit. Zo kan het overgebleven vocht in de wastrommel verdampen en werk je schimmelgroei (en dus vieze geurtjes en onfrisse lakens) niet in de hand.

Advertisement

Trucs waardoor beddengoed niet meer gaat stinken

Trucs waardoor beddengoed niet meer gaat stinken

pxfuel.com

Er zijn ook nog andere oorzaken van vieze geuren in lakens. Bijvoorbeeld dat je het wasprogramma niet heet genoeg hebt ingesteld: de temperatuur die nodig is voor ontsmetting is doorgaans tussen de 50 en 60 graden, zeker in geval van wit, maar sowieso lichtgekleurd wasgoed gemaakt van een bestendige stof. Heb je te maken met gekleurd beddengoed of delicate stoffen dan moet je genoegen nemen met een lagere temperatuur en een lager toerental. Je kan hier bij voorkeur middelen aan de was toevoegen die ook op lage temperatuur kunnen ontsmetten en geuren kunnen verwijderen.

Nog een veelgemaakte fout: te veel wasmiddel gebruiken. Meer wasmiddel of wasverzachter toevoegen betekent niet meteen dat je wasgoed schoner en zachter is. Integendeel zelfs. Je krijgt weer hetzelfde verhaal waarbij er te veel wasmiddel in de vezels trekt die je met een enkele wasbeurt er niet uitkrijgt. Er zijn mensen die soms beddengoed wassen met heel weinig wasmiddel en vervangen wasverzachter door witte azijn of door delicaat bleekmiddel.

Ook in de fase waarin de was moet drogen is het opletten geblazen voor mensen die een wasrek gebruiken. De lakens dienen niet te vaak gevouwen te worden en dienen zo opgehangen te worden dat er tussen alle lakens voldoende lucht kan komen. Hangt het wel te dichtbij elkaar, dan kan gedurende al die tijd die nodig is om de lakens aan de lucht te drogen, vocht gevangen blijven zitten in de vezels, tenzij het echt heel erg warm is. Ook kan vocht blijven hangen in een ruimte die erg klein is en niet voldoende geventileerd is en kan hierdoor ook  pas gewassen wasgoed gaan stinken.

Deze maatregelen gaan je helpen je lakens altijd onberispelijk schoon en fris te krijgen na elke wasbeurt!

Advertisement