Zo kom je slechts binnen enkele stappen van een verstopte gootsteen af

door Skip

11 September 2023

Zo kom je slechts binnen enkele stappen van een verstopte gootsteen af
Advertisement

Verstoppingen krijgen in je gootsteen vindt niemand leuk wanneer dat gebeurt, maar hiervan afkomen in slechts enkele stappen is mogelijk. En zo wil je het eigenlijk ook het liefst, want als je niets doet zou de schade erger kunnen zijn en dat wil je natuurlijk voorkomen. Wanneer je begint te merken dat het water niet goed wegloopt zoals dat zou moeten dan zou de situatie erger kunnen worden wanneer je niet ingrijpt. De ingrepen die je dan later zal moeten doen kunnen complexer en duurder worden, die dan per se door een specialist zullen moeten worden uitgevoerd.

Wanneer het probleem nog niet zo erg is kan je het ook verhelpen met oplossingen die je thuis zelf kan doen zoals hieronder bijvoorbeeld.

via my-plumber.co.uk

Wat je kan doen wanneer de afvoer van de gootsteen verstopt is

Wat je kan doen wanneer de afvoer van de gootsteen verstopt is

richardcrack/Reddit

Het eerste wat je kan doen is wachten totdat de gootsteen vanzelf leegloopt en in die tussentijd water aan de kook brengen. Op het moment dat al het water in de afvoer is verdwenen en de gootsteen vrij is giet je het kokende water in de afvoer. Dit zal al enorm helpen. Vaak bestaat het vuil dat de afvoer blokkeert uit voedselresten die bij elkaar worden gehouden door vettige stoffen en door het kokende water lost het vettige deel op. Hierdoor zou het andere vuil makkelijker moeten wegspoelen. Kokend water combineren (pas op met afvoerbuizen van pvc, die kunnen hierdoor vervormen) met de zuigende werking van een gewone ontstopper heeft echt al een enorm effect.

Dingen als azijn baking soda citroensap of in water opgeloste citroenzuurpoeder zijn in staat om het vettige vuil op te breken en kunnen ook helpen.

Er is echter nog een methode die de moeite waard is om te proberen, op basis van waspoeder of kristalsoda.

Advertisement

Afvoer ontstoppen met wasmiddel of kristalsoda

Afvoer ontstoppen met wasmiddel of kristalsoda

Creativo

Kristalsoda is uitstekend om vele materialen en oppervlakken mee te reinigen en komt ook van pas wanneer de gootsteen verstopt zit. Ook voor kristalsoda geldt dat je eerst een beetje kokend water in de afvoer giet. Neem dan een glas vol met kristalsoda en zorg ervoor dat dit in de afvoer terechtkomt en volg je dit meteen op met nog meer warm water. Wacht vijf minuten en giet nog een keer een pannetje of waterkoker leeg met kokend water.

Je kan kristalsoda ook vervangen door slechts twee eetlepels waspoeder; bij voorkeur ecologisch, en dan hetzelfde doen. Herhaal de operatie indien nodig en dan zal je zien dat het ontstoppen van de afvoer makkelijk en snel gaat en ben je ook nog eens van de vieze geur af!

Is er een methode die je voorkeur heeft wanneer je een probleem als dit moet verhelpen?

Advertisement