Spijkerbroeken wassen: wat is de beste temperatuur om ze niet te verpesten?

door Natasja

08 September 2023

Spijkerbroeken wassen: wat is de beste temperatuur om ze niet te verpesten?
Advertisement

Het is moeilijk om een kledingkast te vinden zonder spijkerbroeken, een van de meest veelzijdige kledingstukken die door iedereen wordt gedragen en daarom ook een van de kledingstukken die het vaakst wordt gewassen. Maar hoe? In de meeste gevallen is een klassieke spijkerbroek een zeer duurzaam type kledingstuk, dat we misschien juist kiezen voor gelegenheden waarbij we weten dat we veel moeten bewegen, op vieze plekken moeten zitten en kortom iets minder aandacht aan ons outfit kunnen besteden.

Als het op wassen aankomt, resulteert dit in de wijdverspreide overtuiging dat spijkerbroeken kunnen worden behandeld als elk ander kledingstuk dat niet bijzonder delicaat is. Maar is dat echt zo?

Advertisement

Jeans: delicate of sterke kledingstukken?

Jeans: delicate of sterke kledingstukken?

Creativo

We begrijpen meteen dat denim kledingstukken met applicaties in delicate stoffen, of die geverfd zijn of met aangebrachte versieringen in reliëf, gewassen moeten worden als delicate kledingstukken, misschien zelfs binnenstebuiten om hun uiterlijk te behouden. Maar hoe zit het met broeken, salopetten en jasjes, misschien zelfs van dikkere, stevigere, niet-elastische stof? Het is zo dat deze 'onverwoestbaar' zijn en heel goed bestand tegen de alledaagse slijtage, maar het valt ook niet te ontkennen dat ze net als de andere kledingstukken het risico lopen op een veelvoorkomend probleem: verfvervaging.

En als je voor het verwijderen van hardnekkige vlekken, bijvoorbeeld van bloed of gras, spontaan denkt aan het gebruik van wascycli en -methoden op hoge temperatuur, kun je die in werkelijkheid beter vermijden en misschien gebruikmaken van ad-hoc voorwastechnieken.

Advertisement

De beste temperatuur voor het wassen van spijkerbroeken

De beste temperatuur voor het wassen van spijkerbroeken

pxhere.com

Als je het gevoel hebben dat de spijkerbroek erg vies is en een echt grondige reiniging nodig heeft, kun je hem zeker in de wasmachine stoppen, maar zonder (bij voorkeur) de 30° wastemperatuur te overschrijden. Zo verklein je het risico dat de kleur bij elke wasbeurt langzaam vervaagt, maar zorg je ook voor een grondige reiniging. Kijk in ieder geval altijd op de labels of er een maximumtemperatuur staat die niet overschreden mag worden of andere nuttige aanwijzingen om schade aan de kleding te voorkomen.

Anders is het voor een gewone wasbeurt altijd beter om een fijnwasprogramma met koud water te kiezen: zo voorkom je niet alleen dat de kleurstoffen vervagen, maar ook dat de kledingstukken krimpen.

Er kan ook een aanbeveling in de wasinstructies staan om spijkerbroeken alleen te wassen, oftewel alleen met andere spijkerbroeken. In ieder geval wordt altijd aangeraden om de jeans binnenstebuiten te wassen.

Drogen aan de lucht heeft ook de voorkeur en als je een wasdroger gebruikt, kies dan een programma zonder verwarming: zelfs tijdens deze fase kan de warmte de kleur veranderen, de kledingstukken laten krimpen of kledingstukken met synthetische of elastische bestanddelen in de stof beschadigen.

Met deze voorzorgsmaatregelen kun je ervoor zorgen dat je spijkerbroeken een lange tijd mooi blijven!

Advertisement