Hoe organiseer je een kleine woonkamer met weinig ruimte om orde te scheppen?

door Natasja

06 September 2023

Hoe organiseer je een kleine woonkamer met weinig ruimte om orde te scheppen?
Advertisement

Wanneer je geconfronteerd wordt met een kleine woonkamer die al vol staat met een bank, salontafel, tv-meubel en boekenkast, maar waar je graag ruimte zou vinden voor nog veel meer, voel je je een beetje verloren. Om orde te scheppen in krappe kamers is altijd een list en misschien wat opoffering nodig, maar het is niet onmogelijk. Het eerste dat prioriteit moet krijgen is de leefbaarheid van die kamer.

Je wilt dat het een gezellige plek is voor jezelf en voor gasten, een plek waar je kunt ontspannen aan het einde van een dag hard werken, alleen of in gezelschap, en als het vol is met stapels voorwerpen in elke bereikbare ruimte, zal het waarschijnlijk niet helpen om je zenuwen te kalmeren. Hoe doe je dat? Er zijn veel tips om in gedachten te houden en hieronder volgen enkele van de meest relevante.

Advertisement

Breng eerst de woonkamer op orde voordat je de ruimte organiseert

Een ontzagwekkend woord, het Engelse decluttering, een term die verwijst naar het ontdoen van kamers van het overbodige, van dat wat ze vult met rommel. Kortom, opruimen gaat gepaard met sorteren, waarbij je vaak wel wat moet opofferen.

Zorg voor dozen, wasmanden, wat dan ook dient als houder om alles in te doen, echt alles wat je binnen handbereik vindt. Als je alle oppervlakken hebt opgeruimd, maar misschien ook de binnenkant van de meubels, beslis je welke van de verzamelde voorwerpen weer een plek in de woonkamer moeten krijgen en welke daarentegen moeten verdwijnen.

Het is een mogelijkheid om ze te ververkopen, te schenken, aan vrienden te geven of misschien creatief op te knappen en te recyclen. Maar in de tussentijd mogen die voorwerpen niet blijven staan om onnodig ruimte te vullen.

Advertisement

Gebruik de beschikbare ruimte optimaal

Kijk eens naar de meubels die je in de kamer hebt: gebruiken ze echt alle beschikbare ruimte? Soms zijn er bijvoorbeeld boekenplanken die een deel van de muur aan de bovenkant of aan de zijkanten leeg laten. Wat als je die ruimte opvult met planken? Of misschien wil je alles vervangen door rekken? Bij het plannen van de aankopen kan het voor een kleine woonkamer handig zijn om een combinatie van bij elkaar passende meubels te vinden die echt een hele muur vullen, met open en gesloten delen, zoals gewenst.

Creëer meer ruimte met slimme opbergoplossingen

Een andere oplossing die niet over het hoofd mag worden gezien, is nadenken over hoe veel meubelelementen twee functies kunnen vervullen: de salontafel kan een plank aan de onderkant hebben of lades om veel voorwerpen op te bergen die dan elders geen ruimte innemen, en hetzelfde kan gebeuren met bijvoorbeeld poefs of ook banken die opbergruimte hebben onder de zittingen.

De andere categorie elementen die extra ruimte kunnen verbergen zijn accessoires. Waarom in plaats van decoratieve vazen of siervoorwerpen geen dozen om voorwerpen in op te bergen? Of manden, die kussens en dekens kunnen bevatten maar ook mooi zijn om naar te kijken. Houten koffers of rieten manden die stoeltjes of bijzettafels naast de bank kunnen worden. Als je op deze manier denkt, kan elk voorwerp dat ruimte inneemt ook nuttige vakken onthullen!

Hoe creëer jij ruimte in de inrichting?

Advertisement