Zwemkleding: als je het niet goed wast, loop je het risico dat het voortijdig beschadigd wordt

door Natasja

09 September 2023

Zwemkleding: als je het niet goed wast, loop je het risico dat het voortijdig beschadigd wordt
Advertisement

Zand, zout, zonnebrandcrème, blootstelling aan de zon en constant wassen: zwemkleding wordt blootgesteld aan veel stress en als je niet de juiste wasmethodes gebruikt, loop je het risico dat het verpest wordt voor het te laat is. Een beetje zoals sportkleding zijn het dus kledingstukken die intensief worden gebruikt en dus weten we al dat ze een kortere levensduur hebben dan de rest van de garderobe, maar dat betekent niet dat we die levensduur niet een beetje kunnen verlengen door ervoor te zorgen dat kleuren en vormen zo lang mogelijk behouden blijven.

Een bikini of zwempak vinden die het beste bij je past is tenslotte altijd een kunst en het is de moeite waard om ze zo lang mogelijk te bewaren! Hoe doe je dat? Lees verder om daar achter te komen.

Advertisement

Algemene tips om zwemkleding niet voortijdig te verpesten

Algemene tips om zwemkleding niet voortijdig te verpesten

Creativo

Zoals we al zeiden, is het leven op het strand of bij het zwembad niet echt goed voor zwemkleding, dat uiteindelijk verkleurt en minder elastisch wordt, of zelfs vlekken krijgt met vlekken die zijn achtergebleven door het zout en de zonnebrandcrème. De minimale voorzorgsmaatregel die je altijd moet nemen, en die je echt niets kost, is zwemkleding onmiddellijk uit te spoelen met schoon water, elke keer dat je terugkomt na in de zon te hebben gelegen, nadat je in de zee of in het zwembad hebt gezwommen. Zelfs als het niet nodig lijkt om het met zeep te wassen, is het op zijn minst essentieel om het goed af te spoelen.

Bovendien, aangezien het niet bepaald slijtvaste kleding is en je waarschijnlijk nooit zo veel zwemkleding zult hebben dat alle stukken elke keer de halve trommel van de wasmachine vullen, zullen ze overbelast raken als je ze met dat apparaat wast, zelfs op het fijnwasprogramma. Echter, als je echt veel zwemkledingstukken hebt om te wassen, kies dan het programma voor wol en fijne was, centrifugeer niet en selecteer de laagst mogelijke temperatuur.

Vergeet vervolgens niet om ze altijd plat neer te leggen en aan de lucht te laten drogen zonder de droger te gebruiken. Als je ze dan mee moet nemen op reis of terug in je rugzak moet stoppen terwijl ze nog vochtig zijn, vouw ze dan toch voorzichtig op, wikkel ze misschien in een strandlaken om overtollig vocht te absorberen, en stop ze in een plastic zak met wat gaatjes.

Advertisement

De juiste wasmethoden om zwemkleding lang mooi te houden

De juiste wasmethoden om zwemkleding lang mooi te houden

Creativo

Wassen met de hand heeft altijd de voorkeur. En om vettig vuil van crèmes, zout of chloor tegen te gaan, heb je milde wasmiddelen nodig of producten die je al in huis hebt.

  • Baking soda: los 60 gram baking soda op in een teil koud water en dompel je zwemkleding erin. Laat het minstens een half uur weken voordat je het grondig uitspoelt.
  • Witte azijn: de beste manier om zwemkleding te wassen is niet met wasmiddel, maar met een beetje witte azijn. Met zijn antimicrobiële en antibacteriële eigenschappen reinigt het de stof grondig, neutraliseert het alle resterende geurtjes en kan het vlekken verwijderen. Vul gewoon een teil met koud water en 60 ml azijn en laat de zwemkleding een half uur weken. Spoel het daarna opnieuw uit met koud water en knijp zachtjes met je handen om alle azijn te verwijderen, maar zonder het kledingstuk te draaien zodat het zijn elasticiteit niet verliest.

Een beetje zorg en zwem- en badkleding zal er lang goed uitzien!

Advertisement