Bleekvlekken op jeans: de juiste handelingen om ze te laten verdwijnen

door Natasja

03 September 2023

Bleekvlekken op jeans: de juiste handelingen om ze te laten verdwijnen
Advertisement

Bleekmiddel is het krachtigste middel om vuil van stoffen te verwijderen, zo krachtig zelfs dat het te effectief wordt en met grote voorzichtigheid moet worden gebruikt. Het kan echter gebeuren dat een druppel puur bleekmiddel op een gekleurd kledingstuk terechtkomt, bijvoorbeeld een spijkerbroek, waardoor de stof verkleurt en er een onuitwisbare vlek op achterblijft. Het lijkt alsof er niets meer aan te doen is, maar dat is niet helemaal het geval.

Er kan nog steeds actie worden ondernomen om de situatie te herstellen, met verschillende methoden afhankelijk van het geval. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement

Kunnen bleekvlekken uit textiel worden verwijderd?

Kunnen bleekvlekken uit textiel worden verwijderd?

JoshDM/Reddit

Helaas is de schade die bleekmiddel veroorzaakt permanent: het is een stof die de chemische bindingen in pigmenten oplost, waardoor ze effectief verdwijnen. Daarom zijn de vlekken die het veroorzaakt gelig of wit. Het gaat om verkleuring. Dus in plaats van de vlek te verwijderen, kun je proberen de kleur te herstellen, op verschillende manieren.

Eerst moet je echter de werking van het bleekmiddel stoppen, dat de stof zelfs zodanig kan aantasten dat er gaten ontstaan - als de stof kwetsbaar is. Spoel de plek dus onmiddellijk af met koud water en maak dan een pasta van baking soda en zout om op de vlek te smeren. Laat het aan de lucht drogen en borstel het eraf. Herstel daarna de kleuren met verschillende technieken.

Advertisement

Herstel de kleur van de vlek veroorzaakt door het bleekmiddel

Herstel de kleur van de vlek veroorzaakt door het bleekmiddel

ryanxedge/Reddit

Als de stof donker is en de vlek heel klein, kun je proberen alcohol te gebruiken, het soort dat de huid desinfecteert. Je hebt een watje nodig dat je een beetje natmaakt met alcohol en gebruikt om het gebied rond de vlek te deppen. Vervolgens wrijf je zachtjes van de buitenkant van de vlek naar het midden, zodat de pigmenten van de stof zich ook verspreiden naar het gebied dat verkleurd is door het bleekmiddel.

Hierdoor verdwijnt de vlek soms of wordt hij zo gecamoufleerd dat hij niet meer opvalt. Als het verkleurde gebied echter groot is en de stof van zichzelf al licht was, zit er weinig anders op dan het kledingstuk te verven zodat alles gekleurd is en de vlek verdwijnt. Deze methode kan ook thuis worden gebruikt, in de wasmachine, en werkt het beste bij het wisselen van lichte naar donkere kleuren.

In het geval van spijkerkleding kunnen beide bovenstaande methoden werken, maar er is altijd nog een andere optie om te overwegen: afhankelijk van de positie en de grootte van de vlek kun je overwegen om deze te bedekken met versieringen zoals zelfklevende of opgenaaide lapjes, ad hoc borduurwerk, ook stras of zelfklevende edelstenen. En als je 'geluk' hebt en de vlek op de knieën van een broek zit, kun je de stof knippen: een gescheurde spijkerbroek is een look die altijd weer in de mode is.

Advertisement