Kom erachter hoe je terracottategelvloeren met vlekken het beste weer als nieuw krijgt

door Skip

31 Augustus 2023

Kom erachter hoe je terracottategelvloeren met vlekken het beste weer als nieuw krijgt
Advertisement

In huis, op het balkon of in de tuin, terracottavloeren zijn al sinds mensenheugenis een zeer populaire keuze om mee in te richten. Deze tegels zorgen voor die traditionele vibe, en door de vele verkrijgbare kleuren kan je ze nu met vele stijlen combineren wanneer je binnen en buiten gaat inrichten. Ze zijn ook behoorlijk bestendig en maken een huis meer waard.

Het is echter ook zo dat ze snel vies worden, zeker buiten en is het de moeite waard om ze op de best mogelijke manier schoon te maken als je ze weer wilt terugbrengen naar hun oorspronkelijke glorie. Laten we dus eens kijken hoe je vuil kan verwijderen van deze tegels.

Advertisement
He11oK1tty/Reddit

He11oK1tty/Reddit

Aangezien we hier van doen hebben met materialen die verschillen van het gres dat je vaak aantreft in huizen of daarbuiten, is het dus noodzakelijk om hier anders mee om te gaan. En dan zijn er natuurlijk weer een hoop producten in de handel die hier speciaal voor gemaakt zijn. De voorkeursproducten zijn producten op basis van fosforzuur. Deze werkzame stof kan hardnekkig vuil losweken maar kan wel de toplaag aantasten van deze schitterende vloeren.

Het is echter lastig om fosforzuur an sich te gebruiken. Je moet namelijk weten wat de juiste dosering is zodat het geen gevaarlijke stof wordt. En sterker nog, onverdund fosforzuur moet als bijzondere afvalstof worden behandeld.

Dus als alternatief voor specifieke producten kan je, na goed geveegd te hebben, witte azijn en afwasmiddel gebruiken. Je hebt slechts een bekertje azijn nodig. 't Hoeft niet tot de rand gevuld. Dat voeg je dan toe aan een volle emmer warm water en een paar druppels (een theelepel bij elkaar, niet meer) aan afwasmiddel. Vermeng goed met elkaar en gebruik in het combinatie met een dwijl om alles af te nemen. Als het binnen is spoel je na en neem je droog af, als het voor buiten is kan je het aan de lucht laten drogen.

Als je moet schoonmaken en vuil moet verwijderen dat je niet makkelijk weg krijgt dan kan je eerst proberen om met een sponsje of doek een papje aan te brengen bestaande uit wat baking soda en wat water. Ook hieraan kan je een druppel afwasmiddel toevoegen of een beetje marseillezeep. En dan ga je pas verder met schoonmaken op de normale manier.

Ook eindelijk weer eraan toe om te genieten van je mooie kleuren van je terracottavloer?

Advertisement