10 interessante decoraties en lampen die je kan maken met onbewerkt hout

door Skip

31 Augustus 2023

Advertisement

Als je een huis binnenkomt kom je al snel houten meubilair en decoraties tegen. Het merendeel van het meubilair wordt namelijk doorgaans van dit natuurlijk materiaal gemaakt. Wat echter minder vaak gebeurt is dat je interieurstukken tegenkomt die met onbewerkt hout zijn vervaardigd. Takken en stronken dus waar hooguit het schors van is verwijderd maar die verder wel hun oorspronkelijke vorm behouden.

Een huis wordt door dit alles heel veel interessanter, een zweempje landelijkheid maar toch niet standaard of "afgezaagd." Met dat landelijkheidsgevoel kan je spelen totdat het echt iets origineels wordt, en zeker als je het dan hebt over allerlei soorten lampen. Bekijk de ideeën hieronder eens!

Een compositie van droge, takken (liefst) zonder bast ter versiering van het plafond, waar lichten aan hangen. Een lamp die overal wel kan hangen!

Advertisement

Kleinere takken, waarvan enkele aangespoeld wellicht, kunnen worden gebruikt om een soort lampenkap te maken voor een enkele lichtbron die de basis vormt voor een originele lamp.

Een stevig stuk drijfhout en een stevig stuk ietwat ruw scheepstouw gebruikt op boten en een grote lamp met een vintage randje. Dit soort tafellampen zijn altijd mooi en nooit dertien in een dozijn.

Ina Kubana/Pinterest

Takken worden vaak ook gebruikt om dingen aan op te hangen zoals glazen potten die dienstdoen als kaarsenhouders. Super mooi binnen, maar ook mooi in de tuin boven een tafel.

Zie je ook die grote kroonluchters voor je met kristallen, die hangen in deftige zalen? Nou je kan die betovering een beetje nabootsen, maar dan zo dat er wat natuur in is verwerkt door kristallen (nep, als je dat wilt) en takken te gebruiken!

Advertisement

Een langwerpige lamp bestaande uit een boomstam met hanglampen. Je kan hieraan groene nepplanten hangen die nooit verwelken (maar wel moeten worden afgestoft!).

En wat denk je ervan als de kroonluchter nou eens "nep" zou zijn? Het is een keertje wat anders, je maakt constructies die zijn versierd met buigzame gedroogde takken en gedroogde hangende bloemen.

Advertisement

Onbewerkt hout kan je ook gebruiken om potjes aan te hangen waarin je planten doet of zelfs planten die je in water kweekt.

Een super schattige kapstok gemaakt van ruwe houten takken. Je kan ze gebruiken bij de voordeur maar ook in de slaapkamer of in een hoekje van de garderobe waar je alle dingen hangt die je het vaakst draagt.

Advertisement

Mensen zeggen dat je met ruimteverdelers meer ruimte creëert in een kamer. Met hout kan je dan duizend kanten op. Een idee dat altijd indruk maakt is om een apart gedeelte te maken door lange takken verticaal te monteren lopend vanaf de grond tot aan het plafond. Het kunnen slechts takken zijn of complete stammen zijn, wellicht dunne zoals berkenstammen.

Lijkt het je wat om ruw hout in je interieur te verwerken?

Advertisement